Hoppa till huvudinnehåll

Nu startar utnämningskarusellen som kan ge Finland en av bankvärldens absoluta topposter

Europeiska centralbanken.
Europeiska centralbanken. Bild: EPA / BORIS ROESSLER ecb

Diskussionen om vem som ska tillsättas på de topposter som snart blir lediga inom EU är i full gång. Inom de närmaste månaderna klarnar det vem som kommer att få några av EU:s absoluta toppjobb.

Sibiu

I Bryssels korridorer har man redan en längre tid spekulerat om vem som efterträder Jean-Claude Juncker, Federica Mogherini och Mario Draghi på några av EU:s topposter. I dag kungjorde rådsordföranden Donald Tusk en ambitiös tidtabell för nomineringen av nya ledare för EU-institutionerna.

- Jag kommer att sammankalla ett möte för samtliga 28 EU-ledare för att sätta i gång en nomineringsprocess. Min avsikt är att valet av ledning för EU-institutionerna ska ske på ett snabbt, smidigt och effektivt sätt.

Målet är att utnämningspaketet ska vara avgjort i juni, innan EU-parlamentet sammanträder i sin nya sammansättning.

- Jag uppmanar alla att ta sitt ansvar för att det här ska vara möjligt, säger Tusk.

Enligt Tusk är det viktigt att utnämningarna beaktar mångfalden inom Europa.

- Det (valet) måste vara i balans både geografiskt och demografiskt, så att både stora och små länder är representerade på de högsta posterna.

Fördelningen mellan män och kvinnor borde också vara i balans då toppjobben tillsätts.

- Andemeningen i grundfördraget är också viktig då det kommer till kön och politisk balans, säger Tusk.

Tidtabellen för utnämningarna är ambitiös. Ett allmänt antagande är att utnämningsprocessen kan dra ut till hösten.

Bild från EU-toppmötet i Sibiu i Rumänien den 9 maj 2019. EU-ländernas ledare poserar på ett torg i den rumänska staden.
Bild från EU-toppmötet i Sibiu i Rumänien den 9 maj 2019. EU-ländernas ledare poserar på ett torg i den rumänska staden. Bild från EU-toppmötet i Sibiu i Rumänien den 9 maj 2019. EU-ländernas ledare poserar på ett torg i den rumänska staden. Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press Europeiska unionen,Sibiu,toppmöten,Europeiska rådet

Resultatet i EU-valet kan också påverka utnämningarna. Om det nya parlamentets sammansättning blir splittrad kan det bli svårt att bilda politiska koalitioner som för sin del kan godkänna utnämningarna.

De politiska i grupperna i parlamentet har utsett så kallade toppkandidater som aspirerar på posten som ny kommissionsordförande.

Utgångspunkten är att den toppkandidat som kan få en majoritet bakom sig i parlamentet borde väljas till kommissionsordförande.

Bland medlemsländerna är man ändå inte övertygad om modellen med toppkandidater. Europeiska rådet som företräder EU:s medlemsländer vill inte ge ifrån sig makten att i sista hand avgöra vem som blir chef för kommissionen.

- Jag ser inte det här som rätt väg att gå, säger Frankrikes president Emmanuel Macron, en av de mest högljudda kritikerna av systemet med toppkandidater.

Finländare i hetluften

Utnämningskarusellen är även intressant ur finländsk synvinkel. Till paketet hör också utnämnandet av en ny chef för Europeiska centralbanken ECB.

Finlands Banks nuvarande chefsdirektör Olli Rehn och tidigare chefsdirektören Erkki Liikanen har båda lyfts fram som potentiella namn som efterträdare till den nuvarande ECB-chefen Mario Draghi.

Finlands statsminister Juha Sipilä medgav tidigare i dag att en finländare kan ha chansen att få ECB-jobbet. Utnämningskarusellen är ändå inget som Finlands regering blandar sig i, tillade Sipilä.

Läs mera:

Rikhard Husu: EU-toppmötet i Sibiu skulle bli en nystart efter brexit - men det är tillsvidare oklart om Storbritannien alls kommer att lämna EU

Toppmötet i rumänska Sibiu skulle egentligen sätta agendan för de återstående 27 EU-länderna efter Storbritanniens utträde. På grund av Storbritanniens velande blir det svårt för EU att göra upp långsiktiga planer, skriver Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu.