Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländare dömd för uppmaning till brott - partiledningen förlåter

Kansanedustaja Ano Turtiainen, Perussuomalaiset.
Kansanedustaja Ano Turtiainen, Perussuomalaiset. Bild: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta riksdagsledamöter,Ano Turtiainen

Sannfinländarnas riksdagsledamot Ano Turtiainen har dömts till böter för offentlig uppmaning till brott. Riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio säger sig ha fört en allvarlig diskussion med Turtiainen, men tänker inte vidta ytterligare åtgärder.

- En riksdagsledamot måste följa lagen, jag tror inte att han tänker fortsätta skriva liknande texter. För min del är det här ärendet slutbehandlat, säger Tavio till Svenska Yle.

Turtiainen fick sin bötesdom i Södra Savolax tingsrätt i fjol somras. Tingsrätten ansåg att Turtiainen hade gjort sig skyldig till offentlig uppmaning till brott mot Finlands Röda Kors (FRK) i skriverier på Facebook år 2015.

"Vår värsta fiende"

Turtiainen hade delat ett inlägg om mottagningscentraler för asylsökande, drivna av FRK och Tammerfors stad.

Turtiainen hade lagt till en kommentar där han berömde personer som hade "tagit risker" och deltagit i "elimineringsuppdrag" riktade mot befintliga och planerade mottagningscentraler.

Turtiainen pekade ut FRK som "vår värsta fiende" och frågade om det inte var dags att "utvidga aktionerna mot fiendens ledning".

Finlands Röda Kors var själv målsägande i fallet. Turtiainen dömdes till 50 dagsböter, men nekade till brott och överklagade till hovrätten.

Hovrätten skulle behandla ärendet nästa vecka, men Turtiainen beslöt på onsdag att dra tillbaka sin överklagan. Därmed vinner bötesdomen laga kraft.

Ångrar ingenting

Turtiainen säger till tidningen Länsi-Savo (bakom betalvägg) att han inte ångrar någonting, och att han drog tillbaka överklagan eftersom hovrätten ändå knappast hade dömt annorlunda.

Anser då Ville Tavio att Turtiainen kan fortsätta i Sannfinländarnas riksdagsgrupp?

- Det kan han göra, han dömdes ju för brott som begåtts år 2015, innan han gick med i politiken. Väljarna har vetat om domen i god tid före valet och han har ändå blivit invald. Jag tror inte att riksdagsgruppen är av annan åsikt, säger Tavio.

Tavio säger sig ha diskuterat saken också med partiordförande Jussi Halla-aho.

Ano Turtiainen är en av Sannfinländarnas nya riksdagsledamöter och tidigare världsmästare i styrkelyftning. Han ställde upp i valet i Sydöstra Finlands valkrets och fick över 3 200 röster.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes