Hoppa till huvudinnehåll

24-årig norska tog hand om en hundvalp vid vägrenen i Filippinerna - dog av rabies månader senare

Birgitte Kallestad. Privat foto från familjen.
Birgitte Kallestad. Privat foto från familjen. Birgitte Kallestad. Privat foto från familjen. Bild: Privat/NRK Norge,rabies

"Ingen kopplade de små skråmorna från semestern till sjukdomen, allra minst hon", berättar 24-åriga Birgitte Kallestads familj. Kallestad var djurkär, men ovaccinerad mot rabies. I måndags dog hon på samma sjukhus hemma i Norge där hon jobbade.

Rykten och spekulationer började sprida sig efter att Kallestad dog på centralsjukhuset i Førde, norr om Bergen, på måndagen. Därför valde hennes familj att skicka ut ett pressmeddelande om vad som hände. Det rapporterar NRK.

Kallestad var på semester i Filippinerna med några vänner i februari. Hon kom från Hordaland på norska västkusten, men arbetade alltså på centralsjukhuset i Førde.

Kallestad var på en mopedtur med sina vänner när de upptäckte en liten hjälplös valp vid vägrenen.

Hon tvättade och tog hand om den och till hennes glädje började den friskna till.

"Birgitte lyfte upp valpen i en korg och tog med den hem. Hon tvättade och tog hand om den och till hennes glädje började den friskna till", berättar kvinnans familj i pressmeddelandet.

De lekte med valpen ute i trädgården och den nafsade dem i fingrarna under lekens gång på valpars vis. Både Kallestad och hennes vänner fick små valpbett under semestern.

"Birgitte som själv arbetar inom hälsovården gjorde allt hon skulle. De små skråmorna var inte större än att de steriliserades. Ingen av dem hon var tillsammans med såg något behov av att söka läkarhjälp", skriver familjen.

En filippinsk hundägare låter vaccinera sin valp mot rabies i Quezon City, öster om Manila, Filippinerna, i september 2018.
En filippinsk hundägare låter vaccinera sin valp mot rabies i Quezon City, öster om Manila, Filippinerna, i september 2018. En filippinsk hundägare låter vaccinera sin valp mot rabies i Quezon City, öster om Manila, Filippinerna, i september 2018. Bild: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA rabies,Filippinerna

Hon hade varit tillbaka hemma i Norge en längre tid innan hon började bli sjuk.

"Ingen kopplade de små skråmorna från semestern till sjukdomen, allra minst hon själv", berättar familjen. Sjukdomen förvärrades medan läkarna kämpade med att hitta sjukdomsorsaken.

Hon besökte läkare flera gånger tills hon blev inlagd. Då började en läkare misstänka att symptomen kunde tyda på rabies. Prover som skickades till Sverige bekräftade misstankarna.

Rabiesvaccinet fanns inte på rekommendationslistan

Varken Kallestad eller de andra i hennes resesällskap hade vaccinerats mot rabies. Bland de vaccinationer som rekommenderas inför turistresor till Filippinerna finns inte rabiesvaccinet.

Vår kära Birgitte älskade djur. Vår rädsla är att detta kan hända andra som har ett varmt hjärta som hon.

Det är en anledning till att Kallestads familj gick ut i offentligheten med hennes historia. De uppmanar till att rabiesvaccinet ska rekommenderas som resevaccin då man reser till Filippinerna.

Rabies smittar via hundens saliv. Det är en dödlig sjukdom om man inte får vård i ett tidigt skede av sjukdomen.

Enligt norska VG var det här första gången på över 200 år som en norsk medborgare på fastlandet har drabbats av rabies.

Källor: NRK, VG