Hoppa till huvudinnehåll

Antti Rinne lovar att lobbyister inte ska springa på regeringsförhandlingarna

Antti Rinne i Ständerhuset.
Antti Rinne i Ständerhuset. Bild: Pekka Tynell / Yle Antti Rinne,Ständerhuset,Finlands Socialdemokratiska Parti

Regeringsförhandlingarna fortsatte i Ständerhuset i Helsingfors på fredagen. Socialdemokraternas partiordförande, förhandlingsledaren Antti Rinne beskrev andan som god. Lobbyisternas inflytande väcker ändå diskussion.

Det ser enligt Rinne ut som att alla partier är med på allvar och att de är redo att söka sådana lösningar som gör att det är möjligt att nå enighet.

Förhandlarna har fått direktiv att inte ännu tänka för mycket på de ekonomiska realiteterna.

- Den ekonomiska ramen kommer inom den närmaste veckan att börja påverka. Men först behövs kreativitet, så att vi kan hitta lösningar som fungerar, sade Rinne då han inledde dagen.

Också De grönas partiordförande Pekka Haavisto sade att det nästa vecka börjar dra ihop sig till förhandlingar på allvar.

Lobbyisters roll i förhandlingarna väcker diskussion

Enligt direktiven som Rinne gett ska alla partier ha två representanter per ämnesområde och tekniska sekreterare i förhandlingarna.

Det har uppstått diskussion om att en del lobbyister förekommer bland partiernas förhandlare. Bland annat Iltalehtis Lauri Nurmi uppmärksammade frågan.

Det är också väl känt att arbetsmarknadsparterna utövar inflytande på förhandlingarna.

- Partierna har själva valt representanter och bedömt vilka som representerar dem vid förhandlingsborden. Här kommer inte att springa lobbyister under förhandlingsprocessen, annat än då förhandlingsgrupperna ber om det, sade Rinne bestämt.

Personer med politisk erfarenhet deltar i förhandlingarna

Från partierna uppger man att det inte varit lätt att på kort varsel hitta förhandlare, som dels är kunniga och som kan förbinda sig vid att vara med i flera veckor.

De grönas partiordförande Pekka Haavisto sade att partiordförandena diskuterat vilka som får vara med på förhandlingarna.

Lobbning för någon viss organisation är enligt honom inte möjligt, men personer som har politisk erfarenhet behövs.

- Det förs politisk diskussion här och det är mycket viktigt att det inte är lobbyisternas forum. Men man måste lyssna på alla. Det innebär olika parter, FFC och så vidare.

Henriksson ser inga stora problem

Svenska folkpartiets partiordförande Anna-Maja Henriksson upplever inte att det förekommer stora problem.

- Arbetsmarknadsparterna är ju här och de är också lobbyister för sina intressen. Jag är inte oroad. Det är vi beslutsfattare och politiker som bär det sista ansvaret.
Hoppa över Twitterpostning


Henriksson beskrev förhandlingarna i övrigt som aktiva. Eventuella problem tacklas då de uppenbarar sig.

- Jag är inte oroad för någonting just nu. Jag tar en dag i taget och vi ska låta arbetsgrupperna jobba.

Ändring: ordet lobbyist ändrat till rätt språkliga form.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes