Hoppa till huvudinnehåll

Bästa tipsen just nu - film, podcast, konsert och spelning du inte får missa

Veckans kulturtips, fyra små bilder.
Veckans kulturtips, fyra små bilder. kultur

Håll dig uppdaterad på det bästa inom kulturen just nu. Kulturredaktionen med vänner ger veckans bästa tips.

Musiknörd Walter Lüttge, ganska ung och lite arg

En snabb och bastung rytm. Distad och högljudd lyrik som kretsar kring antifascism, anarkism och annat intressant. Punkarattityd, 90-tals ravemusik och skyhög energi. Dessa är saker som ligger mig nära till hjärtat. Dessa är även saker som den tyska elektrogruppen Atari Teenage Riot bjuder på.

Atari Teenage Riot är digital protestmusik i en digital tidsålder. Det kultförklarade bandet grundades 1992 i Berlin och är lika fräscht och relevant än i dag. Svett och adrenalin utlovas på The Circus i Helsingfors 10.5. kl 21

Kulturredaktör Anne Hietanen, älskar böcker, grindcore och hundvalpar

Podcasten Hej jag heter Fredrik har blivit ett samtalsämne bland mina vänner, just nu är fyra avsnitt ute om den kokainberoende Fredrik. Vi får följa med Fredrik från dag ett då han börjar ta tag i sitt beroende och frågorna är många; när är man beroende av något? Kan Fredrik fortsätta dricka ifall han lägger av med kokainet? Och Fredriks mamma, finns hon på riktigt? Hur avslappnad/slapp kan man i så fall vara? Fredriks mamma får 100 poäng.

Johanna Grönqvist kulturredaktör, som gillar allt underligt, speciellt ubåtsfilmer

Transit är en film som handlar om andra världskriget men utspelar sig i nutid. Det är ett genialiskt drag av regissören Christian Petzold. Ett annat stort plus är att det här är en film som börjar utan att förklara vad som hänt. Som åskådare sitter du förvirrad och får febrilt pussla ihop handlingen efterhand.

Andra världskriget och nutid blandas ihop och ger en ny bild av dagens Europa. I kaoset som råder är det svårt att veta var gränsen mellan dröm och verklighet går. Den förvirrade och desperata stämningen gör att man börjar tolka precis allt. Varför biter han ihop läpparna? Och vad betyder den där blicken?

Sofia Strömgård, nyhetsreporter och körnörd

Det blir ett riktigt guldveckoslut för den som gillar högklassig körmusik då Lyran ger ut en ny skiva. Den 10 maj släpps den nya skivan Hennes röst av Lyran. Skivan kretsar kring feminin kraft, förhållandet mellan mor och barn, och behovet att bli sedd.

En stor del av musiken har sitt ursprung i den nordiska folktraditionen och de nya folksångsarrangemangen får sällskap av klassiska favoriter och nya beställningsverk. Nästan alla verk på skivan är antingen arrangerade eller komponerade för Lyran. Undertecknad råkar själv sjunga med i denna kör, och kanske just därför vågar jag garantera att nivån är toppklass!

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje