Hoppa till huvudinnehåll

Böter och fängelse för valpfabriksverksamhet – sålde allvarligt sjuka hundar som senare måste avlivas

En bild på en hund som en person håller i.
En bild på en hund som en person håller i. Bild: Etelä-Suomen aluehallintovirasto hund,hundar,valpfabriker

Helsingfors tingsrätt har i dag dömt tre personer för stor valpfabriksverksamhet. Hundratals hundar har olagligt importerats till Finland.

En av de tre personerna har fungerat som säljare och de två andra har främst fraktat djur till Finland.

Säljaren har enligt domen undanhållit och gett vilseledande uppgifter om hundarna. Bland annat har det förekommit vilseledande uppgifter om import- och överlämnandekvalifikationer, hundarnas ursprung, uppväxtförhållanden och saker som berörde djurens hälsa.

Levde under usla förhållanden i Finland

Valparna blev allvarligt sjuka strax efter att de hade överlämnats till de nya ägarna som var tvungna att avliva djuren.

Huvudgärningsmannen bakom valpfabriken har sålt estniska och lettiska valpar för flera hundratals euro. Hundarna har inte haft officiella hälsointyg vid importen.

Hundarna har i Finland levt under dåliga förhållanden. Miljön har varit smutsig och farlig för djurens hälsa. Luftkvaliteten har också varit dålig.

Böter och fängelse

Personen som sålde valparna har dömts till ett års fängelse, djurhållningsförbud till åtminstone 2029 och till att överlämna 94 000 euro som de fått genom den brottsliga verksamheten. Av de 94 000 euro ansvarar försäljaren och en av valpsmugglarna gemensamt för över 21 000 euro.

De två valpsmugglarna har båda förlorat äganderätten till en blandrashund till staten. Personerna har också dömts till djurhållningsförbud. De ska betala dagsböter på lite under 2 000 euro och drygt 500 euro. Smugglarna döms också för tusentals euro som de har kommit över i och med brottet.

Polisen berättade om valpfabriken redan år 2017.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Pentutehtailija tuomittiin sakkoihin ja vankeuteen Helsingissä – koirat todettiin pian luovutuksen jälkeen vakavasti sairaiksi ja lopetettiin av Salla Vuolteenaho.