Hoppa till huvudinnehåll

Djupsund: Svenska folkpartiet har allt att vinna på att få ens en ministerpost

Anna-Maja Henriksson anländer till Ständerhuset
Om SFP får en ministerpost är det ganska givet att den går till partiordförande Anna-Maja Henriksson. Här är hon på väg till regeringshandlingarna i Ständerhuset i Helsingfors Anna-Maja Henriksson anländer till Ständerhuset Bild: Karoliina Simoinen / Yle Anna-Maja Henriksson,politiker

Svenska folkpartiet har allt att vinna på att inte ställa alltför stora krav på att få två ministerposter i den nya regeringen. Enligt statsvetare Göran Djupsund är det är inte värt att ta risken att hamna i opposition.

- Det är kanonstor skillnad mellan att vara i opposition och att sitta i regeringen. Det är en större skillnad mellan noll och en än mellan en och två, säger Djupsund.

- Om alternativen är att antingen få en ministerpost eller ingen alls är det enligt Djupsund absolut ett bättre alternativ att välja att vara med i regeringen.

Är det så att det inte lönar sig för SFP att alltför högljutt kräva två ministerposter?

- Klart att de ska försöka med allt de kan och vill att få två poster, men sedan handlar det också om vilka poster partiet får.

Ministerspekulationer ger SFP en ministerpost

Både Yle och Helsingin Sanomat har spekulerat i vem som kunde bli minister i Antti Rinnes regering. I bägge av dessa har SFP en minister.

I Yles spekulation skulle Socialdemokraterna få sju ministrar, Centern fem, De gröna tre och Vänsterförbundet två.

Yle utgår i sin spekulation från att Antti Rinnes regering består av 18 ministrar, lika många som i Sipiläs regering.

Arton ministrar känns som en ganska given utgångspunkt, speciellt som Socialdemokraternas viceordförande Sanna Marin i onsdags sade till Svenska Yle att det är det mest troliga antalet.

SFP vill ha fler än en minister i regeringen

Svenska folkpartiet har av tradition haft två ministrar i regeringen. I Stubbs regering satt Anna-Maja Henriksson som justitieminister och Carl Haglund som försvarsminister.

SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff är inte redo att glänta på förlåten. Han är ytterst förtegen om partiets mål i regeringsförhandlingarna då det kommer till antalet ministrar.

- Det är alltför tidigt att spekulera kring ministerposter. Det är en fråga som alltid avgörs i slutet av regeringsförhandlingarna.

SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff
Fredrik Guseff kan inte i det här skedet säga hur många ministrar Rinnes regering ska ha. Det beslutet är inte fattat ännu. SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff Bild: Heidi Finnilä fredrik guseff

Enligt Guseff handlar det om att se till helheten då ministerposterna fördelas. Det är ingenting som partierna i det här skedet har förhandlat om.

Hur skulle det vara att sitta i en regering där SFP har bara en minister?

- Det är klart att vi i regel har haft två ministrar. Med tanke på att tiden ska räcka till och ha möjlighet att göra ett fullgott arbete är det alltid bättre att man är flera än en, men det här är i allra högsta grad en förhandlingsfråga.

Är det ett absolut krav från er sida att ni vill ha två ministerposter?

- Vi brukar inte öppna upp några krav i offentligheten. Det är sådant vi sköter internt.

Mycket beror på vilken ministerpost SFP får

Enligt statsvetare Göran Djupsund kan Svenska folkpartiet få inflytande i regeringen också om partiet har bara en ministerpost.

- Det beror ju också mycket på en hurudan ministerpost SFP får. Om de bara får en post så kan de ju hända att de får en tung post, någonting de absolut vill ha.

Enligt Djupsund kan en post vara bättre än två väldigt lätta. Svenska folkpartiet har enligt Djupsund bra chanser att få justitieministerposten. Anna-Maja Henriksson är jurist och var justitieminister också i Katainens och Stubbs regering.

Djupsund kan också tänka sig att någon från SFP kan bli undervisningsminister, men det är en post som Vänsterförbundets ordförande Li Andersson också har meddelat att hon är intresserad av.

Porträtt av Göran Djupsund där han tittar in i kameran.
Enligt Göran Djupsund har SFP ofta haft undervisningsministerposten. Det är en portfölj som intresserar partiet. Porträtt av Göran Djupsund där han tittar in i kameran. Bild: Dann Pettersson Göran Djupsund

SFP har också i flera regeringar haft försvarsministersportföljen. Det är enligt Djupsund en mycket mindre betydelsefull ministerpost än justitieministerposten.

Djupsund ifrågasätter ganska långt spekulationerna i medierna om ministerfördelningen.

- Jag tyckte att det var ganska prematurt att börja räkna ut hur många ministerportföljer respektive ska ha.

Enligt honom lever den frågan. Mycket beror också på vilka poster respektive parti får.

- Det handlar också ganska mycket om tyngden på posten.

Göran Djupsund ser det som mycket sannolikt att de här regeringsförhandlingarna leder till resultat och att Finlands nästa regering består av Socialdemokraterna, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes