Hoppa till huvudinnehåll

Exceptionellt många gräs- och skogsbränder i april: "Nästan alla har spridit sig från hyggesbränning"

Tre brandmän släcker en skogsbrand.
Tre brandmän släcker en skogsbrand. Bild: Mellersta Österbottens räddningsverk/Twitter skogsbränder,räddningsverk,Mellersta Österbotten,brandmän

Räddningsmanskapen i de österbottniska landskapen har fått ta itu med en hel del gräs- och markbränder i april. Räddningsverkena har fått rycka ut nästan 60 gånger.

Räddningsverken i Södra och Mellersta Österbotten samt i Österbotten har haft fullt upp med bränder i terrängen under aprilmånad. En stor del av bränderna har spridit sig på grund av hyggesbränning.

Flygen började därför också spana efter bränder betydligt tidigare än normalt, det vill säga i slutet av april.

Under våren har myndigheterna i sociala medier varnat folk för farorna med hyggesbränning.

Terho Pylkkänen, räddningschef för Mellersta Österbotten och Jakobstadsregionen påminner folk om en viktig riskfaktor då det gäller hyggesbränning: den kraftiga vinden.

- Under de senaste åren har det blåst mera och vindstyrkorna är kraftigare. Många blir förvånade över hur snabbt elden sprids med vinden, säger Pylkkänen.

Över 35 utryckningar i Södra Österbotten

Torkan och värmen i april orsakade speciellt i Södra Österbotten en drös av gräs- och skogsbränder. Där hade man över 35 utryckningar. I Mellersta Österbotten hade man i sin tur 10 utryckningar, medan antalet i Österbotten var 13.

Majoriteten av bränderna uppstod på åkrar, parker eller i anslutning till gårdar.

- Åskan eller skogsmaskiner orsakade inte många bränder. De orsakades nog av människan, det vill säga nästan alla har spridit sig från hyggesbränning, konstaterar Pylkkänen.

Överlag förde april med sig ovanligt många skogsbränder runtom i Finland. Bränderna uppgick till 300, vilket är över 200 fler än i fjol.

Artikeln baserar sig på Maastopaloja syttyi huhtikuussa poikkeuksellisen paljon pohjalaismaakunnissa: "Kulotuksesta karanneita lähes kaikki" skriven av Iina Kluukeri.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten