Hoppa till huvudinnehåll

Härlig inledning på VM! – Kaapo Kakko och Kevin Lankinen hjältar då Lejonen skrällde mot Kanada

Kaapo Kakko gör mål.
Kaapo Kakko gjorde två mål mot Kanada. Kaapo Kakko gör mål. Bild: AFP / Lehtikuva Kaapo Kakko,ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey

Finland fick en fantastisk start på ishockey-VM då Lejonen knäckte självaste Kanada i öppningsmatchen. Det här efter en pigg och hoppingivande insats av laget som i förhandsspekulationerna inte hört till medaljkandidaterna.

Inför VM i Slovakien har en stor del av snacket handlat om den bristande stjärnglansen i det finländska laget. Men det var knappast så många som saknade NHL-förstärkningar då Lejonen slog Kanada med 3–1 i turneringens första match.

Målskyttarna Kaapo Kakko och Arttu Ilomäki var de stora hjältarna tillsammans med målvakten Kevin Lankinen som räddade så gott som allt.

Fin start av Finland

Lejonen fick en lysande inledning på matchen. Finland radade upp flera farliga anfall och då knappa sju minuter spelats kom öppningsmålet.

Toni Rajala styrde pucken åt 18-årige Kaapo Kakko som rymde från det kanadensiska försvaret och snurrade in 1–0 på ett fenomenalt sätt. Kanadas Brandon Montour skulle ha åkt på en utvisning för tripping men superlöftet Kakko lyckades hålla balansen och fintade bort målvakten Matt Murray.

Glädjen blev ändå inte särskilt långvarig för det dröjde bara en dryg minut för Kanada att komma i kapp. Henri Jokiharju åkte på en två minuters utvisning och Jonathan Marchessault pangade in kvitteringen förbi Kevin Lankinen.

Lankinen som stoppade fem skott i öppningsperioden hade en lite lugnare inledning på turneringen än kollegan Murray som stod för tio parader.

Lankinen höll tätt

I den andra perioden fick Lankinen ändå svettas lite mer. Kanada tryckte på ordentligt samtidigt som Finlands skott på mål kunde räknas med en hands fingrar.

Några mål blev det ändå inte så ställningen efter två perioder var fortfarande 1–1.

I tredje perioden gick Finland upp i ledning för andra gången. Målet kom i powerplay, och man kan väl tycka att Lejonen hade lite tur med sig.

Mikko Lehtonens skott från blålinjen gick förbi målet, studsade högt upp i luften från sargen, och det var få som hade koll på vart spelredskapet hamnat.

Först trillade pucken framför näsan på Rajala som viftade i väg ett skott som räddades av Murray. Arttu Ilomäki var ändå framme på returen och slog Finland upp i ledning.

Finland firar mål.
Harri Pesonen, Arttu Ilomäki och Veli-Matti Savinainen firar Finlands andra mål. Finland firar mål. Bild: Lehtikuva ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey,Harri Pesonen,Arttu Ilomäki,Veli-Matti Savinainen

Jalonen: En bra fight

Med dryga fem minuter kvar var det igen kalabalik framför det kanadensiska målet, men den här gången lyckades Murray täcka pucken trots att Jere Sallinen och Juho Lammikko var framme och försökte trycka in ett tredje mål åt Finland.

I den sista minuten hade Kanada ännu en lysande chans att kvittera men Lankinen räddade Finland. Istället hamnade pucken till Kakko som satte sitt andra mål i tom bur.

Finland med sina 18 VM-debutanter stod för en praktskräll i VM-premiären och besegrade Kanada med 3–1.

Kaapo Kakko.
Kaapo Kakko gjorde två mål i sin första VM-match. Kaapo Kakko. Bild: AFP / Lehtikuva Kaapo Kakko,ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey

– En bra fight. Vi hade svårigheter i den andra perioden men i den tredje kämpade vi fint. En bra match som helhet, sade Finlands chefstränare Jukka Jalonen i C Mores tv-intervju efter matchen.

Jalonen var inte intresserad av att hylla storspelande Lankinen och Kakko, utan fokuserade istället på kollektivet.

– Jag vill inte lyfta fram enskilda spelare. Vi är ett bra lag och alla jobbar hårt. Vi spelade bra ishockey mot ett bra lag.

Finlands VM fortsätter på lördagen då laget möter Slovakien klockan 21.15.

Finland – Kanada 3–1 (1–1,0–0,2–0)

6.47 1–0 Kakko (Rajala,Ilomäki)
8.03 1–1 Marchessault (Stone,Theodore) PP
42.36 2–1 Ilomäki (Rajala,Lehtonen) PP
59.26 3–1 Kakko TM

Målvakter:
Lankinen 5+9+6=20
Murray 10+3+11=24

Utvisningar:
Finland 1x2 min
Kanada 2x2 min