Hoppa till huvudinnehåll

Hur vanliga är problem i golvvärmen och leder problemen ofta till eldsvådor? Vi listar fem frågor och svar om golvvärme

Ett tomt rum med fönster, vita väggar och parkettgolv.
Det är viktigt att hålla ett öga på golvvärmen om man har sådan. Ett tomt rum med fönster, vita väggar och parkettgolv. Bild: Mostphotos/Alessandro Rizzolli lägenheter,bostäder,rum,studentbostäder,bostadsaktiebolag,fastighetsköp,Bostadsbrist,hem,vardagsrum,flyttning hemifrån,flyttning,fastigheter,parkett,städning,bostadsområden,flytt

Eldsvådan i Levi som krävde tre barns liv berodde på en felinstallerad värmeslinga i golvvärmesystemet. Veli-Pekka Nurmi som är direktör vid Olycksutredningscentralen vill ändå inte att människor ska bli rädda för värmesystemet.

- Golvvärmesystem är väldigt vanliga och jag ser ingen orsak till att man ska börja vara rädd. Däremot är det viktigt att man håller ett öga på systemet.

Nurmi svarar på fem frågor gällande golvvärme och säkerhet.

1. Hur vanligt är det med problem i golvvärmen?

Problem är inte sällsynta, men inte heller väldigt vanliga. Trots att det kan förekomma ganska mycket fel i golvvärmekablar, blir konsekvenserna av dem sällan så ödesdigra som i Levi, säger Nurmi.

- Det vanliga är att kabeln för golvvärmen bara slutar fungera, vilket också skulle ha kunnat hända i fallet på Levi.

2. Är eldsvådor orsakade av golvvärme vanliga?

- I Finland är golvvärme ett vanligt uppvärmningssystem och det händer inte ofta att fel i dem leder till eldsvådor, säger Nurmi.

3. Finns det tecken man kan leta efter för att se om något fel har uppstått?

Om någon elapparat inte fungerar som den ska, kan det hända att någonting är fel. Då rekommenderar Nurmi att man tar kontakt med en professionell som kan ta reda på var problemet ligger.

Olycksutredningscentralens chef Veli-Pekka Nurmi vid presskonferensen om Kuopio-olyckan.
Veli-Pekka Nurmi, som är direktör på Olycksutredningscentralen, rekommenderar att man kontaktar en professionell om någon elapparat inte fungerar normalt. Olycksutredningscentralens chef Veli-Pekka Nurmi vid presskonferensen om Kuopio-olyckan. Bild: Lehtikuva Olycksutredningscentralen,Veli-Pekka Nurmi

- Det kan exempelvis vara att tvättmaskinen hakar upp sig på ett visst program eller att säkringen går av oförklarliga orsaker. Om en elapparat eller installering inte fungerar normalt kan det indikera på ett fel.

4. Vad kan man göra för att se till att golvvärmen installeras rätt?

Man får absolut inte själv installera golvvärme. Nurmi berättar att risken är stor att man gör fel och att det är väldigt viktigt att det görs rätt.

- Det bästa man kan göra är att anställa en ordentlig och pålitlig elektriker för att göra jobbet. Det lönar sig också att be om att få ibruktagningsbesiktningsprotokollet.

5. Vad kan man göra om man vill kontrollera den redan installerade golvvärmen?

Nurmi förklarar att golvvärmen inte brukar höra till de typiska problemen som man kan stöta på då man köper en fastighet, utan att det är vanligare med fel i elcentralerna.

- Om man ändå är orolig och vill kontrollera att allt är som det ska så kan man låta göra en besiktning, säger han.

De görs av auktoriserade besiktningsmän. En lista över dem finns på Säkerhets- och kemikalieverkets hemsida.

- Om man köper en gammal fastighet för flera hundra tusen kan det löna sig att sätta några hundra euro på en besiktning, påpekar Nurmi.

Viktigt att installationen görs rätt

Nurmi berättar att det inte finns någon utomstående övervakning för enskilda elinstallationer, utan att ansvaret ligger hos organisationen eller företaget som gör jobbet.

Fastän man skulle göra en mätning av isolationsresistansen så kan felen märkas först efter flera år. Med tanke på det här är det väldigt viktigt att installationen har gjorts rätt― Veli-Pekka Nurmi, direktör på Olycksutredningscentralen

De måste uppfylla behörighetskraven och ha en person som ansvarar för elarbetena. Den ansvariga måste även ha ett behörighetsintyg.

- Personen som gör elinstallationen måste göra en ibruktagningsbesiktning. Då försäkrar hen att allt är i skick, både till synes och genom mätningar.

När det gäller installering av olika kablar kan det ändå hända att problemen inte syns genast.

- Fastän man skulle göra en mätning av isolationsresistansen så kan felen märkas först efter flera år. Med tanke på det här är det väldigt viktigt att installationen har gjorts rätt, säger Nurmi.

Läs också