Hoppa till huvudinnehåll

Huset som fick sprickor under kajreparationerna i Ingå rivs

ett hus vid en å som är halvrivet. En stor del av taket är borta. Intill en hamn och en träbyggnad.
Huset fick sprickor i samband med kajarbetet i fjol. ett hus vid en å som är halvrivet. En stor del av taket är borta. Intill en hamn och en träbyggnad. Bild: Maria Wasström / Yle Ingå,rivning,Ingå å,ingå mekaniska

Sprickorna blev dödsstöten för den byggnad som skadades i fjol i samband med kajreparationerna vid Ingå å. Efter att ha fungerat som verkstad och kontor i över 80 år så rivs den.

- Vi har flyttat över den verksamhet som fanns där till andra lokaler, berättar Patrik Strömsholm vid företaget Mekaniska Marin som äger fastigheten.

Ett större fordon vid ett halvrivet hus och en stor sandhög.
Här ska byggas nytt. Ett större fordon vid ett halvrivet hus och en stor sandhög. Bild: Maria Wasström / Yle Ingå,rivning,Ingå å,lastbilar,grävmaskiner,sandhög

Efter att huset från 1932 rivits har företaget planerat bygga en ny byggnad på samma plats. Än så länge finns det inga slutgiltiga planer på vilken typ av byggnad som blir aktuell.

- Budet att huset ska rivas kom så nyligen och under sommaren vill vi fokusera på båtarna, förklarar företagaren Strömsholm och säger att de är klokare mot hösten.

- En ny byggnad blir det i alla fall, det är klart, men vi måste se vad som är mest ändamålsenligt, säger han.

Avbröt arbetet

Skadorna i den tegelmurade byggnaden vid Fjärdvägen upptäcktes i september i fjol. Arbetena avbröts medan man utredde skadan och ansvaret för ersättning.

Det var i samband med att man undersökte skadorna på byggnaden som man kunde konstatera att det är lönsammare att riva och bygga nytt än att reparera, berättar Ingås tekniska direktör Peter Bergman.

I januari begärde Mekaniska Marin en ersättningssumma på drygt 140 000 euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland