Hoppa till huvudinnehåll

Maaseudun Tulevaisuus: Kriminella gäng söker sig till glesbygden - behöver ändå kunder från storstäderna

En polis och en polisbil syns delvis
En polis och en polisbil syns delvis Bild: Emilia Malin/Yle Polis,Blåljus,brott,polisfordon,utryckningsfordon,Grov stöld

När antalet poliser på landsbygden minskar ger det utrymme för kriminalitet. Tidningen Maaseudun Tulevaisuus skriver att kriminella gäng i framtiden i allt större grad kommer att söka sig ut ur storstäderna.

Vid Centralkriminalpolisen säger man att en del stora kriminella gäng redan nu har sökt sig till landsbygden, och trenden tycks inte avta.

Kriminalkommissarie Jussi Oksanen säger till tidningen att orsaken till att kriminella gäng flyttar sin verksamhet till landsbygden är att myndigheternas övervakning där har minskat.

Enligt Oksanen ger det möjlighet till gängen att driva sin verksamhet förhållandevis ostört.

Under de senaste tjugo åren har den organiserade brottsligheten ändå ökat markant, och inte bara på landsbygden utan i olika delar av landet.

Gängen behöver sina kunder

För att verksamheten för de kriminella gängen ska vara lönsam måste de ändå ha kunder för exempelvis den narkotikahandel de bedriver. Därför är det nödvändigtvis inte nog för dem att vara verksamma på landsbygden.

Trots att vissa gäng har sökt sig ut ur storstäderna försvinner de inte ur städerna helt. Oksanen säger att gängen fortsättningsvis är tvungna att vara aktiva i städerna för att få verksamheten att fungera.

Kunderna finns nämligen i städerna.

Mera kriminalitet på landsbygden

Oksanen säger att ökat utbud av narkotika kan leda till ökad användning. Det i sin tur kan leda till ytterligare problem.

– Droganvändare behöver pengar och då kan det bli vanligare med annan kriminalitet, såsom stöld, bedrägeri och till och med rån.

På landsbygden är det också lättare för kriminella gäng att gömma undan saker. Ofta används skogen för att förvara och gömma narkotika och stöldgods.

Ett annat fenomen bland kriminella gäng är att de hyr stugor och driver verksamheten där.

– Risken att bli fast är mindre där, förklarar Oksanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes