Hoppa till huvudinnehåll

Min praovecka på Svenska Yle: Morgonkaffet är det viktigaste

Flicka med hästsvans och läderjacka utanför Yle.
Lina Glasberg från Korsholm var på prao på Yle. Flicka med hästsvans och läderjacka utanför Yle. Bild: Yle / Anna Kurtén praktisk arbetslivsorientering (Prao),Lina Glasberg

Lina Glasberg från Korsholms högstadium spenderade en praovecka bakom kulisserna på Yle i Vasa. Så här upplevde hon veckan.

Före jag kom hit var jag lite nervös men genast jag kom in blev jag välkomnad på bästa sätt.

Inspelning av Buuklubben

När jag kom hit på måndag morgon möttes jag upp av Peter Österman som visade mig runt i huset och berättade lite allmänna saker om Yle. Sen gick vi till studion där Buuklubben skulle spelas in. Han presenterade sina trevliga kollegor för mig och sedan körde inspelningen igång.

Under inspelningen fanns det inte så mycket jag kunde göra annat än att kolla på, men det var jätte intressant att se hur det går till bakom kulisserna.

På tisdag blev jag tyvärr sjuk och var tvungen att stanna hemma både tisdag och onsdag vilket var väldigt synd.

Om jag hade varit på plats på tisdag hade jag också varit på Buuklubbens inspelningar och på onsdag hade jag fått följa med till Strömsö och se hur det går till där.

Inspelning av Superhjälparna

På torsdag morgon när jag kom mötte Åsa Svarvar upp mig i aulan och vi gick till samma studio där Buuklubben spelades in men idag skulle Superhjälparna spelas in. Där träffade jag också Malin Olkkola som är programledare för Superhjälparna.

Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en ljudstudio
Malin Olkkola Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en ljudstudio Bild: Anki Virkama / Yle Buu-klubben,poddsändning,podcast,audio,Studio,mikrofoner,ljudinspelning,ljud,BUU-sagan

Programmet skulle gästas av två flickor men de skulle komma först vid halv ett, så under övningen fick jag låtsas vara gästerna. Jag fick även testa på att göra ett roskrace, vilket går ut på att man ska sortera skräp på en och en halv minut.

Efter lunchen mötte vi upp gästerna och så hängde jag och Malin lite med dem och visade dem runt lite. Sedan spelades det riktiga avsnittet in.

Yle Österbottens redaktion

På fredag fick jag hänga med vid Yle Österbottens redaktion.

Den här dagen var det Elin Willows som sände förmiddagsprogrammet i Yle Vega och jag fick hänga med henne i studion.

Elin Willows.
Elin Willows. Elin Willows. Bild: Yle/Roger Källman yle österbotten

Det var väldigt intressant att se hur det går till på radio, för det var inte riktigt som jag hade tänkt mig.

Forskaren Kjell Herberts kom och gästade sändningen och berättade om att två tredjedelar av flyttande finlandssvenskar flyttar till Sverige, men vart flyttar den sista tredjedelen?

Han berättade att största delen flyttar till Europeiska länder och han förklarade även lite varför man flyttar och varför man kommer tillbaka om man gör det.

Det har varit en jätterolig och intressant vecka och det bästa är att alla här är så vänliga och trevliga. Jag har lärt mig mycket om hur det går till bakom kamerorna och programvärd Peter Fahllund lärde mig även att det viktigaste under dagen är morgonkaffe.

På tal om kaffe så vill redaktörerna på Svenska Yle nu träffa er och höra era önskemål. Läs mer om kampanjen här.

Människor med kaffekopp och bullar i sina händer
Vi på Svenska Yle vill gärna träffa er och höra era önskemål. Kokar ni kaffet så tar vi med oss bullar. Fr.v. Jonas Jungar, Hannah Norrena, Marit af Björkesten och Daniel Olin. Människor med kaffekopp och bullar i sina händer Bild: Ilmari Fabritius / Yle Yle,Svenska Yle,Kaffe

Lina Glasberg från Korsholms högstadium.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten