Hoppa till huvudinnehåll

NHL-kolumnen: Tuukka Rask kan vara på väg mot att bli slutspelets värdefullaste spelare – här är de fyra återstående lagens Conn Smythe-kandidater

Anders Nordenswan skriver om Tuukka Rask.
Anders Nordenswan skriver denna vecka om Tuukka Rask och chansen att bli slutspelets bästa spelare. Anders Nordenswan skriver om Tuukka Rask. Bild: ©Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Tuukka Rask

Conn Smythe Trophy har delats ut sedan 1965. Kanadensiska spelare har poserat med trofén 45 gånger, fyra vinnare har kommit från USA, två från Ryssland, två från Sverige. Ingen från Finland. Nu är Boston-keepern Tuukka Rask en av de starkaste kandidaterna – historia i görningen?

Slutspelets värdefullasta spelare kommer nästan uteslutande från vinnarlaget och helt uteslutande från något av de två finallagen.

Därmed är det bombsäkert att Conn Smythe Trophy 2019 går till en spelare från något av lagen i konferensfinalerna.

Här är favoriterna, som jag ser det – lagen i alfabetisk ordning.

Boston Bruins: Tuukka Rask, målvakt

Bostons förstemålvakt sedan säsongen 2012-2013 kommer att vinna Conn Smythe ifall Bruins tar hem Stanley Cup.

En gång har Tuukka Rasks namn redan blivit ingraverat i mästerskapsbucklan, men 2011 var han andramålvakt bakom Tim Thomas som den gången även vann Conn Smythe.

Rask spelade inte en enda playoffmatch under mästerskapsvåren.

År 2013 skulle Rask ha tagit hem Conn Smythe efter en omänsklig prestation i konferensfinalen mot Pittsburgh, men då blev Chicago och Patrik Kane för svåra i finalen.

Kane valdes till värdefullast i det slutspelet. Priset som grundseriens bästa målvakt vann Rask följande år.

Nu är Nyslottsonen närmare slutspelstitlar än en enda gång sedan 2013. Segern i målvaktsmatcherna mot både Frederik Andersen och Sergej Bobrovski lyfte på ett imponerande sätt Rask över resten av laget.

Och ifall Bruins vinner klubbens sjunde Stanley Cup betyder det att Rask fortsätter imponera. Då är det nog ingen som kan stiga förbi ”Tuuk”.

Utmanarna i Bruins: Brad Marchand, David Krejci, Patrice Bergeron.

Carolina Hurricanes: Jaccob Slavin, back

Backbesättningen är motorn i Carolina Hurricanes spel och de sex spelande backarna är alla bra. Bäst i slutspelet är 25-årige Jaccob Slavin.

Jaccob Slavin är back i Carolina.
Jaccob Slavin. Jaccob Slavin är back i Carolina. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Jaccob Slavin

Hans elva assistpoäng på elva matcher gör honom till lagets etta i poängligan inför konferensfinalerna.

Poängskörden utökas oftast via smarta spel från blå linjen. Slavin är inte en traditionell puckförande back, utan mer av en smart allroundback som läser spelet fint och placerar sig rätt.

Den drygt 190 centimeter långa amerikanen använder sin räckvidd klokt och äter upp utrymmet och tiden av motståndarna i försvarsspelet.

Att han gör det på ett ypperligt sätt bevisas av noll utvisningsminuter på elva hektiska playoffmatcher, i vilka han snittat närmare 27 minuter speltid.

Slavins närmast perfekta betyg så här långt i slutspelet innehåller bara en åtta. Den härstammar från hans plus/minus-statistik och är delat bäst i Hurricanes.

Jaccob Slavin kallas för ligans anonymaste elitback – vinner Carolina Stanley Cup, så blir den titeln föråldrad.

Utmanarna i Hurricanes: Jordan Staal, Teuvo Teräväinen, Warren Foegele.

San José Sharks: Brent Burns, back

Om Jaccob Slavin är något av en doldis i NHL, så är Brent Burns allt annat. Bjässen på drygt 100 kg och nästan 200 cm är de stora rubrikernas spelare.

Att han ser ut som en grottman och vill göra det minskar inte på publiciteten.

Brent Burns glödhet i Sharks.
Brent Burns. Brent Burns glödhet i Sharks. Bild: All Over Press Brent Burns,San Jose Sharks

Viktigast är ändå att han är en fantastisk offensiv urkraft. Burns var Sharks poängledare i grundserien med 83 poäng på 82 matcher och samma takt har fortsatt i slutspelet: 5+9=14 i de två sjumatchers serierna hittills.

Till motsats från grundserien där Burns ofta slarvar i försvarsspelet, har han varit verkligt skärpt när det gäller ”på riktigt”.

Dessutom har han använt sin grymma fysik till att dela ut tunga tacklingar på ett helt annat sätt än mellan oktober och april.

Fråga fast Mikko Rantanen, som efter att ha blivit överkörd av Burns på öppen is i match nummer sex helt tydligt tappade en stor del av sin rörlighet. Inte många som kan drämma till Rantanen på det viset.

Burns största styrka är ändå hans dominerande spel med pucken. Han är livsfarlig i offensiv zon och hör till spelartypen som njuter av stora matcher med stora insatser.

Tippar att samtliga av de fyra konferensfinallagens coacher skulle välja Brent Burns om de fritt fick plocka en spelare från en av sina konkurrenter.

Utmanarna i Sharks: Logan Couture, Thomas Hertl, Martin Jones.

St.Louis Blues: Alex Pietrangelo, back

Många skulle ha målvakssensationen Jordan Binnington som Blues kandidat till att ta hem titeln som slutspelets värdefullaste spelare.

Och av goda orsaker.

Alex Pietrangelo.
Alex Pietrangelo. Alex Pietrangelo. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Alex Pietrangelo

Känner mig ändå ganska säker på saken: om St. Louis vinner Stanley Cup är det lagets kapten och backbesättningens ledare Alex Pietrangelo som belönas med Conn Smythe-priset.

Pietrangelo delar på ledningen i Blues interna poängliga med elva poäng på 13 slutspelsmatcher, som back.

Han spelar mest i hela laget och är i princip alltid på isen när det är något viktigt på gång. Tungt som tusan tacklar han också.

Om Blues ska ta sig förbi San José i konferensfinalen måste Pietrangelo glänsa – och det i rinkens båda ändar.

Han kan inte vara matchseriens fjärde bästa back efter tre ”Hajar” (Burns, Karlsson, Vlasic). Då blir det ingen final. Klarar Pietrangelo den utmaningen är han svårslagen.

Tillsvidare har Blues-trotjänaren den här våren spelat på en nivå som förklarar varför Mike Babcock hade honom i Team Canada både i OS 2014 och World Cup 2016.

I den formen ger han Burns en match om vem som är bättre.

Det gör Alex Pietrangelo till St.Louis viktigaste utespelare. Och i och med att han spelat alla sina 688 grundserie- och 70 slutspelsmatcher (tillsvidare) i Blues-tröjan så är han den självklara Conn Smythe-vinnaren om St.Louis vinner en historisk första Stanley Cup.

Utmanarna i Blues: Jordan Binnington, Ryan O’Reilly, Jaden Schwartz.

Mina val tycks följa den gamla och ganska tråkiga övergripande regeln: anfall vinner matcher, men försvar vinner mästerskap.

Källor: hockey-reference.com, eliteprospects.com, nhl.com, wikipedia

Läs också