Hoppa till huvudinnehåll

Orsaken till stugbranden i Levi som krävde tre barns liv klarnar – värmeslinga var fel installerad

levi
levi Bild: Otkes Levi

Olycksutredningscentralen har kommit med mera detaljer om branden i Levi i Kittilä som ledde till att tre barn från Pyttis dog. En felaktigt installerad värmeslinga gjorde att det började brinna kraftigt i stugan.

Tre barn från samma familj dog i branden tidigt på morgonen den 12 april.

– Värmeslingan hade monterats fel. Slingan hade böjts i en alltför snäv vinkel och fästs så att slingans isolering skadades. På grund av dessa skador uppstod ett fel i slingan som antände virket omkring, säger utredningsledare Kai Valonen.

Han berättar att branden började i det elektriska golvuppvärmningssystemet under brädgolvet i vardagsrummet.

Det handlade om ett cirka en kvadratmeter stort område.

Inga tecken på att de omkomna försökte rädda sig själva

Röken steg direkt upp till övre våningen eftersom vardagsrummet var ett högt och öppet utrymme. Barnen som omkom i branden sov i rummet som fanns på övre våningen.

En ung person som sov på nedre våningen väcktes av brandvarnaren och ringde snabbt till nödcentralen. Hen kunde ta sig ut, men de som befann sig på övre våningen kunde inte räddas.

Enligt Olycksutredningscentralen fanns det inga tecken på att barnen skulle ha försökt rädda sig själva.

Hyresstugornas brand- och räddningssäkerhet bör förbättras. Man kan inte pruta på säkerheten.― Veli-Pekka Nurmi, direktör vid Olycksutredningscentralen

Det kan hända att barnen som omkom inte väcktes av brandvarnaren eller att gaserna i början av branden gjorde dem medvetslösa.

– I utredningen av radhusbranden i Brahestad 2015 framgick det att barn väcks av brandvarnare betydligt mer sällan än vuxna, står det i Olycksutredningscentralens pressmeddelande.

Den första räddningsenheten anlände till stugan 13 minuter efter att nödsamtalet inletts.

Säkerhetskrav för hyresstugor granskas

De som bodde i stugan hade hyrt den för en veckas tid under en fritidsresa. Därför granskas också säkerhetskrav och praxis för hyresstugor i samband med utredningen.

– I Finland finns det många hyresstugor där antalet bäddplatser har maximerats med hjälp av olika utrymmen på övre våningen och loft. Vid bränder blir de tyvärr lätt dödsfällor, säger Olycksutredningscentralens direktör Veli-Pekka Nurmi.

Han säger att det i praktiken kan vara omöjligt eller svårt att ta sig ut genom ett fönster.

– Hyresstugornas brand- och räddningssäkerhet bör förbättras. Man kan inte pruta på säkerheten, säger han.

Olycksutredningscentralens chef Veli-Pekka Nurmi vid presskonferensen om Kuopio-olyckan.
Veli-Pekka Nurmi. Olycksutredningscentralens chef Veli-Pekka Nurmi vid presskonferensen om Kuopio-olyckan. Bild: Lehtikuva Olycksutredningscentralen,Veli-Pekka Nurmi

I utredningen granskas hur man i praktiken säkerställer elarbetens kravenlighet och hur elektrisk utrustning bör servas och underhållas.

I samband med utredningen kom man fram till att det hade förekommit störningar i stugans elsystem under årens lopp. I anslutning till utredningen granskas på sedvanligt sätt även bland annat myndigheternas verksamhet i fallet.

Branden utreddes av Olycksutredningscentralen i samarbete med polisen.

Utredningsrapporten – inklusive säkerhetsrekommendationerna – blir klara i slutet av hösten 2019.