Hoppa till huvudinnehåll

Skandalomsusade Danske Bank får ny vd i form av nederländske Chris Vogelzang

Skylt där det står Danske Bank.
Skylt där det står Danske Bank. Bild: All Over Press/ Ismo Pekkarinen Danske Bank,ekonomi,bank,banking

Nederländske Chris Vogelzang tar över ledarskapet för Danske Bank från och med juni. Samtidigt misstänks den tidigare verkställande direktören Thomas Borgen för brott.

Bankens styrelse har utsett Chris Vogelzang till ny verkställande direktör och han tillträder den första juni, skriver banken i ett pressmeddelande.

Vogelzang har tidigare bland annat jobbat som affärsområdeschef för privatkunder på banken Amros i Nederländerna.

Danske Bank har letat efter en ny vd sedan den före detta vd:n, Thomas Borgen, avgick i samband med att en intern granskning om omfattande penningtvätt i bankens estniska verksamhet blev offentlig.

Flyttar från Nederländerna till Danmark

För tillfället fungerar Jesper Nielsen som tillförordnad vd för Danske Bank och han övergår till rollen som chef för bankens danska verksamhet.

Bankens nya verkställande direktör kommer att flytta till Danmark i samband med det nya jobbet.

– Jag är väldigt tacksam för det förtroende som styrelsen visat mig. Trots Danske Banks nuvarande utmaningar så har vi alla förutsättningar att fortsätta vara en stark och konkurrenskraftig bank, säger Chris Vogelzang.

Hoppa över Twitterpostning

– Som den största banken i Danmark och ledande finansinstitut i Norden spelar Danske Bank en viktig roll såväl för sina många kunder och investerare som för samhället. Jag ser fram emot att komma igång med mina 21 000 nya kollegor, säger han.

Före detta vd misstänkt för brott

På tisdagen rapporterade flera danska medier om att bankens före detta vd delgetts misstanke om brott i den danska penningtvättsutredningen.

Enligt danska tidningen Børsen, som pratat med Danmarks ekobrottsmyndighet, ska man ha genomfört en husrannsakan hemma hos Thomas Borgen.

Borgens advokat bekräftar uppgifterna.

Enligt källor till tidningen är även två tidigare chefer på banken misstänkta för brott, men det här vill polisen inte kommentera.

Borgen hade ansvar för den utländska verksamheten under en stor del av den tid då brotten begicks. Enligt Danske Banks advokatutredning ska han ha känt till problemen i Tallinn sedan 2010.

Läs också