Hoppa till huvudinnehåll

Unicef om ebola i Kongo-Kinshasa: Epidemin går inte att kontrollera

Hjälparbetare som gräver gravar för ebolaoffer.
Hjälparbetare begraver ett spädbarn som dött av ebola. Hjälparbetare som gräver gravar för ebolaoffer. Bild: HUGH KINSELLA CUNNINGHAM Ebola,Kongo-Kinshasa

Över tusen personer har nu avlidit av virussjukdomen ebola i Kongo-Kinshasa i en epidemi som betecknas som världens hittills näst värsta ebolaepidemi efter epidemin i Västafrika 2014-15.

Antalet smittade ökar snabbt och chefen för Unicefs ebolainsats i landet Souleymane Dialo ser allvarligt på läget.

- Situationen är utom kontroll, epidemin går inte att kontrollera, säger han till Sveriges radio.

Attacker och misstro

Förutom cirka tusen dödsoffer har cirka 1 600 personer smittats i östra Kongo sedan ebolautbrottet för drygt nio månader sedan.

Sjukdomen hade i april en spridning som var snabbare än någonsin förr.

Det dåliga säkerhetsläget försvårar arbetet mot smittspridning. Vårdpersonalen vid ebolacenter har utsatts för återkommande attacker och de har svårt att röra sig fritt i regionen.

Epidemin härjar i ett konfliktområde med flera rebellgrupper, och människor tvingas ofta fly från en plats till en annan.

Bland befolkningen finns också misstro mot ebolaklinikerna, rykten om att alla som läggs in där dör som flugor får många att stanna hemma då de får symptom.

Läs mera:

Ebola sprids nu okontrollerat i Kongo - 890 kongoleser har dött

Kampen mot ebola i Demokratiska republiken Kongo försvåras av den pågående konflikten, lokal misstänksamhet och attacker mot ebolakliniker. En gnutta hopps finns ändå: ett nytt vaccin testas.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes