Hoppa till huvudinnehåll

Yle: Sannfinländarna har nu det största väljarstödet

Väljarstödet för partierna i maj 2019
Väljarstödet för partierna i maj 2019 väljarstöd för partier

Enligt Yles senaste partimätning har Sannfinländarnas väljarstöd ökat från 17,5 procent i valet till 18,8. Också De gröna har gått framåt efter valet. Centern ser däremot ut att tappa väljarstöd.

Sannfinländarnas uppgång har fortsatt efter valet. Visserligen ligger ökningen inom felmarginalen, också Helsingin Sanomats partimätning i början av veckan gav nästan samma resultat.

För tillfället ser det alltså ut som om landets största parti är i opposition i riksdagen. Situationen liknar läget 2011 då Sannfinländarnas stöd ökade efter valet och hölls högt länge.

- Det finns ingenting överraskande i att Sannfinländarna har gått framåt. Det här är ett mycket typiskt mätresultat strax efter ett val, säger forskningschef Tuomo Turja vid Taloustutkimus.

Vinnarna har vind i seglen

Ofta fortsätter partier vars stöd har ökat mest i valet att växa också efter valet, medan de partier som har förlorat stöd i valet fortsätter att krympa när det är över.

Både Sannfinländarnas och De grönas stöd ökade under valkampanjen. Båda kan nu glädja sig att uppgången har fortsatt.

På motsvarande sätt har det sannolika regeringspartiet Centerns popularitet fortsatt att dala efter valet.

- Det har inte hunnit hända så mycket i politiken efter valet som skulle kunna påverka väljarnas uppfattningar av partierna. Troligtvis handlar förändringarna om att en del väljare hellre stöder ett parti som uppfattas som en vinnare. På motsvarande sätt vill inte alla fortsätta att stöda ett förlorande parti, säger Tuomo Turja.

En liten gruppering som ser ut att ha tappat en del av sitt understöd är Liike Nyt, som saknar svenskt namn.

Svårt att spå om Sannfinländarnas framtid

Främst Centerpartiet och SDP ser ut att förlora väljare till Sannfinländarna. Tuomo Turja vill ändå inte försöka spå om Sannfinländarna kan behålla sitt höga stöd.

Då partiet senast vann i val och stannade i opposition hölls stödet visserligen högt länge, men dagens Sannfinländare är ett annat parti än det var år 2011, så det är svårt att dra några slutsatser om framtiden.

Läs mera:

En hand håller i en mobilskärm framför riksdagshuset.

Yles partimätning - hur skulle finländarna rösta om valet hölls nu?

Hur skulle finländarna rösta om det var val idag? Vilket parti har störst stöd bland kvinnor och vem lockar flest under 35-åringar? Här är Yles färskaste partimätning.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes