Hoppa till huvudinnehåll

Barnlitteraturfestivalen Ord uppmuntrar unga att läsa

Två kvinnor sitter på en gul fåtölj med en massa färggranna kuddar runtom sig
Anna Lindberg och Nadina Vihinen är nöjda med festivalen. Två kvinnor sitter på en gul fåtölj med en massa färggranna kuddar runtom sig Bild: Fredrika Lindholm/Yle färger,fåtöljer,kvinnor,nadina vihinen

Den gångna veckan har i Östnyland firats i barnlitteraturens tecken då barnlitteraturfestivalen Ord ordnats för första gången. Arrangörerna är nöjda och hoppas att festivalen ska bli ett årligt återkommande fenomen.

Barnlitteraturfestivalen Ord är en festival som riktar sig till unga. Tanken är att festivalen ska väcka läslust och intresse för litteratur.

Det är första gången evenemanget ordnas och den gångna veckan har varit fullspäckad med program för både barnfamiljer, skolklasser och allmänheten.

Barnböcker på ett bord.
Arkivbild. Barnböcker på ett bord. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen barnböcker

Arrangörerna är nöjda

Nadina Vihinen och Anna Lindberg jobbar båda på Kulturhuset Grand och de är två av arrangörerna för festivalen. De tycker att festivalen varit väldigt lyckad.

– Programmet har varit mångsidigt – det finns någonting för alla. Det har varit allt från barn som läser för vuxna och vuxna som läser för barn till berättande utanför pärmarna och författarbesök, säger Vihinen.

– På söndagen hade vi också en teaterföreställning som drog många besökare och förutom det har vi också haft bokpyssel med gamla böcker, och vi har haft hela skolor på plats som pysslat, berättar Lindberg.

Två kvinnor skrattar tillsammans
Nadina vihinen och Anna Lindberg är på gott humör. Två kvinnor skrattar tillsammans Bild: Fredrika Lindholm/Yle skratt,Glad,Kulturhuset Grand

"Allt som uppmuntrar barn att läsa är viktigt"

Vihinen och Lindberg tycker båda att festivalen behövs.

– Allt som uppmuntrar barn och unga att läsa och fatta tag i en fysisk bok är viktigt, menar Vihinen.

De är också överens om att det här ska bli ett årligen återkommande evenemang.

– Förhoppningen är att festivalen ska bli ännu större och bättre nästa
år, konstaterar Vihinen.

Lindberg har också en förhoppning om att det nästa år skulle finnas en eller flera personer som på heltid kunde jobba med festivalen.

– I år har vi gjort allting på vår egen arbetstid och utanför andra arbetsuppgifter, säger Lindberg.

Barnböcker i en bokhylla på ett bibliotek.
Arkivbild. Barnböcker i en bokhylla på ett bibliotek. Bild: Frugan/Mostphotos.com böcker,barn,barnböcker,bibliotek,bokhyllor

"Du har lyckats om målgruppen är glad och aktiv"

Paola Dadda är också en av arrangörerna för barnlitteraturfestivalen och jobbar i Sibbos huvudbibliotek i Nickby.

Dadda berättar att man utgår ifrån att man vill skapa en upplevelse som gör att målgruppen är nöjd då man producerar ett evenemang.

– Du har lyckats om målgruppen är glad och aktiv och om de är lyckliga och inspirerade då de går. Och just det har ju hänt varje dag, säger Dadda med en ivrig fnissning.

Både barn och vuxna har tackat arrangörerna för ett fint innehåll.

– Också de som medverkat har varit jättenöjda själva, säger Dadda.

Hem och skolas ordf. i Lypa - Paola Dadda
Arkivbild på Paola Dadda. Hem och skolas ordf. i Lypa - Paola Dadda Bild: Yle/Leo Gammals Borgå,Hem och Skola,paola dadda

Ny festival också nästa år

Liksom Vihinen och Lindberg tycker också Dadda att festivalen varit så pass lyckad att hon vågar lova att den ordnas även nästa år. Hon menar också att man märkt att det funnits behov av just en festival som denna.

– Det är inte bara barn som är engagerade i barnlitteratur. Det är också vuxna som läser för sina barn, människor som jobbar med barn och vuxna som helt enkelt är intresserade av barnkultur, menar Dadda.

Många vill veta mer om författarna i sig och om deras arbetsprocess.

– Man vill veta hur de tänker, planerar sitt innehåll och hur de skapar karaktärer i böckerna.

Barn- och ungdomsavdelningen i Sibbohuvudbibliotek
Arkivbild. Barn- och ungdomsavdelningen i Sibbohuvudbibliotek Bild: Yle/ Stefan Paavola Sibbo,bibliotek,nyrenoverat sibbo bibliotek

Fortfarande finns det saker att göra

I Sibbo var den sista festivaldagen på fredag och i Borgå på lördag, men trots det finns det ännu saker att se.

På Sibbo huvudbibliotek i Nickby kan man se Lena Frölander-Ulfs utställning “Pappa, jag och havet” ända fram till den 12.6.2019.

Och på Borgå huvudbibliotek kan man ta del av Linda Bondestams illustrationer “Djur som ingen sett utom vi” fram till den 31.5.2019.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland