Hoppa till huvudinnehåll

Under högtider är tomrummet tydligast – cancern tog Sams 22-åriga bror

Tobias Sjöman som bebis ligger på sin äldre brors mage.
Sam Sjöman med lillebror Tobias Sjöman på bröstet år 1996. Tobias Sjöman som bebis ligger på sin äldre brors mage. cancer,bröder,tobias sjöman

Tobias Sjöman hade knappt hunnit flytta hemifrån innan han var tvungen att flytta in i ett vårdhem för personer i livets slutskede. Brodern Sam Sjöman minns honom som en omtänksam person som alltid tänkte på andra, också efter att han fick sin cancerdiagnos.

- Det känns fortfarande overkligt på något sätt. Ingen ska behöva dö så där ung, säger Sam Sjöman.

För drygt ett år sedan hade Sam fortfarande tre bröder: Robin, Linus och Tobias. Men den 3.3.2018 krympte syskonskaran med en, när mellanbarnet Tobias kropp slutligen gav upp efter några års kamp mot cancer.

Alla fyra bröderna Sjöman.
Sam, Linus, Tobias och Robin Sjöman. Alla fyra bröderna Sjöman. bröder,tobias sjöman

Tobias diagnosticerades med cancer bara en vecka efter att han fyllt 20 år. Ytterligare tester visade att han hade Hodgkins lymfom, en cancerform som främst drabbar yngre personer. En kort tid vloggade Tobias om sin sjukdom och behandling för Yle X3M. Klippen hittar du här.

Sam säger att lillebroderns cancerbesked kom som en chock för hela familjen.

- Det var ett tungt besked men jag trodde det skulle bli bättre. Jag tänkte hela tiden att han kommer att klara det.

Jag har väldigt suddiga minnen från den dagen. Men jag vet att läkaren sa att de hade hittat en tumör eller en sorts massa mellan mina lungor. Då frågade jag ”alltså cancer?” Och hon svarade ja.― Tobias Sjöman i en vlogg

Prognosen för dem som insjuknar i Hodgkins lymfom är god, så det var inte bara familjen som var hoppfull utan också Tobias själv.

Tobias Sjöman i vinterjacka.
Tobias Sjöman år 2017. Tobias Sjöman i vinterjacka. Bild: Yle/ Michaela Rosenback tobias sjöman

Först hade läkarna problem med att hitta en vårdform som bet på Tobias cancer. Han genomgick flera cellgiftsbehandlingar, utan resultat.

Till slut hittade man ändå mediciner som fungerade.

Jag har varit på röntgen och träffat min läkare som sa att medicinen äntligen börjat fungera. Så det är skönt att de har hittat något som funkar.― Tobias Sjöman i en vlogg

Ett tag såg det ut som att allt verkligen skulle ordna sig för Tobias. Läkarna ansåg att Tobias var tillräckligt stark för att också genomgå en stamcellstransplantation.

- Efter transplantationen var han intagen på sjukhus i en månad, eftersom immunförsvaret ligger på noll efter ett sådant ingrepp. Så han låg isolerad i en månad innan han fick komma hem.

I flera månader efter ingreppet mådde Tobias bra, även om han var infektionskänslig. Tills det visade sig att hans tarm hade börjat stöta bort stamcellerna.

Sakta men säkert försämrades Tobias hälsa, eftersom läkarna inte fick bukt på avstötningen.

Sam säger att Tobias var en omtänksam person som alltid satte andra människor före sig själv, också efter cancerdiagnosen.

Tobias växte upp i Raseborg, men åren innan han blev sjuk bodde och studerade han i Helsingfors. Efter att han år 2015 utexaminerades från Prakticum arbetade han som fotograf, bland annat på bröllop och vid födslar.

Vid sidan av jobbade han också vid en bensinmack.

Enligt Sam var Tobias ständigt omgiven av vänner, också under sin sjukdomstid.

- Han hade jättemycket vänner och var social. Han hade alltid kompisar på besök och likadant var det när han var sjuk, berättar Sam.

Här är vi nu! Efter en Estlandsresa, med väskorna fulla med Jallu.― Tobias Sjöman tillsammans med vänner i en vlogg

De sista månaderna bodde Tobias i princip på sjukhuset eftersom han behövde vård dygnet runt. Medicinerna gjorde honom svag och hans kropp förtvinade eftersom han inte kunde äta normalt.

Sin sista jul i livet fick han fira hemma tillsammans med familjen, tack vare sjukskötare som vårdade honom på plats i barndomshemmet. Även om Tobias var väldigt trött uppskattade han att få fira jul hemma, säger Sam.

Bröderna Sjöman med pappa.
Bröderna tillsammans med sin pappa. Tobias står i mitten. Bröderna Sjöman med pappa. bröder,tobias sjöman

Några månader efter julen, i februari, kom beskedet. Det fanns inte längre något läkarna kunde göra för Tobias, och han skulle förflyttas till ett vårdhem för personer i livets slutskede. Själva vården skulle i praktiken bara bestå av smärtstillande medicin.

När Sam besökte vårdhemmet för första gången gick det upp för honom vad som höll på att hända.

- Det är svårt att beskriva, men så fort man kommer innanför dörrarna känner man vad det är för plats. Det är en plats där man inte återupplivar någon som slutar andas.

På vårdhemmet brast det för Sam. För första gången grät han inför Tobias, som trots att han var hoppfull ända fram till slutet inte heller kunde hålla sig för tårar.

Tobias tillbringade två veckor på vårdhemmet, innan han somnade in en natt i mars med mamma och pappa vid sin sida.

Att en i familjen saknas blir tydligast när alla är samlade, säger Sam.

- Värst är kanske högtider, då det märks allra mest. Och då ser man det på alla. Han hade hela livet framför sig.

Jag hoppas jag kan hjälpa någon där ute, eftersom cancer är något många finländare drabbas av och de flesta berörs av cancer fast de inte själva insjuknar.― Tobias Sjöman i en vlogg

Nyligen publicerat - X3M