Hoppa till huvudinnehåll

Bensinbomber och tårgas då albanska demonstranter kräver nyval - se video på lördagens sammandrabbningar

"Vi vill ha ett europeiskt Albanien" skanderade tusentals demonstranter i centrum av huvudstaden Tirana på lördagen. Demonstrationerna pågick i timmar och urartade i våldsamma sammandrabbningar.

Protesterna mot Edi Ramas socialistiska regering har pågått i tre månader under ledning av högerpartiet Demokratiska partiet (DA), men lördagens protester var av det våldsammare slaget.

Protesterna började framför regeringsbyggnaden. Redan där kastade en del demonstranter bensinbomber, fyrverkeripjäser och målarfärg mot regeringsbyggnadens entré. Polisen försökte skingra demonsranterna bland annat med hjälp av tårgas.

Våldsam demonstration utanför regeringsbyggnaden i Tirana.
Våldsam demonstration utanför regeringsbyggnaden i Tirana. Bild: EPA-EFE/Malton Dibra Albanien

"Vi vill ha ett europeiskt Albanien" var ett populärt slagord under dagens lopp. Det är vad som ropades på Tiranas gator också i början av 1990-talet när albanerna övergav kommunismen.

Högern anklagar den nuvarande socialistiska regerinen för korruption, för valfusk (i valet sommaren 2017) och kopplingar till organiserad brottslighet.

- Vi har ett uppdrag och det är att befria Albanien från brottslighet och korruption, att göra Albanien likt det övriga Europa, sade högerpartiets DA:s ledare Lulzim Basha då han talade till demonstranterna utanför regeringsbyggnaden.

Lulzim Basha utlovade en fortsatt och allt hårdare kamp mot Ramas regering då han talade till demonstranter på lördagen.
Lulzim Basha utlovade en fortsatt och allt hårdare kamp mot Ramas regering då han talade till demonstranter på lördagen. Lulzim Basha utlovade en fortsatt och allt hårdare kamp mot Ramas regering då han talade till demonstranter på lördagen. Bild: EPA-EFE/Malton Dibra Lulzim Basha

I ett skede ledde Basha demonstranter till en polisstation i centrala Tirana för att kräva att en av ledarna inom hans parti som gripits tidigare skulle släppas.

Också utanför polisstationen förekom sammandrabbningar mellan demonstranter och polis, samtidigt som unga maskerade män tände eld på sopkorgar längs gatorna.

Demonstranterna drog sedan vidare mot parlamentet och där fortsatte en del av dem att kasta bensinbomber och fyrverkeripjäser, medan polisen svarade med tårgasgranater och vattenkanoner.

Det är oklart hur många demonstranter som skadades under dagens och kvällens lopp. Enligt inrikesministeret skadades åtminstone 13 poliser.

Poliser säkrar området runt parlamentet när de värsta sammandrabbningarna börjar vara över.
Poliser säkrar området runt parlamentet när de värsta sammandrabbningarna börjar vara över. Poliser säkrar området runt parlamentet när de värsta sammandrabbningarna börjar vara över. Bild: AFP / Lehtikuva Albanien

Basha och demonstanterna kräver alltså nyval. Basha försökte redan i vintras sätta press på premiärminister Rama genom att dra tillbaka alla oppositionsledamöter från parlamentet.

Både USA och EU har beskrivit Ramas regering som legitim och uppmanat oppositionen att återta sina platser i parlamentet och delta i lokalvalen den 30 juni.

Den här politiska turbulensen har kommit olägligt. Protesterna hotar landets länge efterlängtade förhandlingar om EU-medlemskap. Det fanns hopp om att EU-kommissionen nu i juni skulle ge besked om att förhandlingarna kan börja, men den aktuella krisen kan grusa de förhoppningarna.

Källor: AP, Reuters, Yle

Läs mera:

Skanderbegtorget, det största torget i Albaniens huvudsatd Tirana.

Nya hinder på Albaniens väg mot EU - de unga kräver förändring eller lämnar landet

Det tidigare slutna Albanien var på god väg mot efterlängtade EU-medlemskapsförhandlingar till sommaren. Men just nu tycks vägen till EU längre än någonsin.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes