Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Femte akten avgör handbollsfinalerna igen

Precis som för ett år sedan möts HIFK och Dicken i en femte final där vinnaren får lyfta mästerskapspokalen. Efter den mirakulösa vändningen i den fjärde matchen och med hemmaplansfördel får HIFK ta på sig rollen som förhandsfavorit.

Vad?

Dicken inledde finalserien med två segrar men HIFK har kommit i kapp. Det står 2–2 i matcher inför den femte och direkt avgörande drabbningen som blir den femte mellan lagen på 15 dagar.

Dagens final blir lagens 28:e och sista FM-seriematch för säsongen 2018/19.

Vem?

Hos HIFK vänder man blickarna mot de bekanta namnen Linda Cainberg, Kathlen Ax, Inka Jäntti, Ella Holopainen och Ida Väyrynen. Det som garanterat gläder lagets tränare Rostislav Grinsjin är att samtliga hade en lyckad torsdagskväll (åtminstone andra halvlek) i Britas bollhall då HIFK vann med 21–20. Segermålet signerat Cainberg kom i matchens sista sekund.

Rosa Niemi hade precis som hela laget en svår första halvlek men HIFK-målvakten kom starkt igen och räddade tio bollar i andra halvlek. Niemi har stundvis varit fenomenal och måste leverera igen för att HIFK ska kunna fira klubbens 29:e FM-guld.

HIFK:s Anna Vinogradova fick ett rött kort under den fjärde handbollsfinalen våren 2019.
Anna Vinogradova fick lämna planen efter 37 minuters spel i den fjärde finalen. HIFK:s Anna Vinogradova fick ett rött kort under den fjärde handbollsfinalen våren 2019. Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen handboll,HIFK Handboll,anna vinogradova

Vänsteryttern Anna Vinogradova som fick ett direkt rött kort i den fjärde finalen har inte straffats med någon avstängning och ryskan är redo för spel. Enligt domaren Miro Korja var det ett solklart rött kort medan Vinogradova, Grinsjin och de övriga IFK:arna var av avvikande åsikt. Ett tufft domslut som ändå borde vara bortglömt inför dagens drabbning.

I Dickenlägret vill man knappast tänka alltför mycket på vad som hände i den fjärde finalen där en 15–6-ledning byttes ut mot en 20–21-förlust. Laget blickade framåt under fredagens träning och är garanterat redo för revansch.

Dickens Linnea Aula och Jessica Gammals firar ett mål under den tredje handbolsfinalen våren 2019.
Linnea Aula och de övriga Dickenspelarna vill avsluta säsongen som finländska mästare. Dickens Linnea Aula och Jessica Gammals firar ett mål under den tredje handbolsfinalen våren 2019. Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen handboll,Dicken,linnea aula

Den stora frågan är hur lagets unga spelare Matilda Peitsaro, Malena Heikkinen, Mia Åstrand och Linnea Aula klarar av att prestera i karriärens hittills viktigaste handbollsmatch. Hela kvartetten är född på 2000-talet och har för första gången en betydande roll i Dicken som i vår spelar sin sjätte finalserie i följd.

Målvaktsfrågan är än en gång ett hett samtalsämne. Sonja Koskinen eller Kira Itkonen? Itkonen har inlett de två tidigare matcherna som har spelats i Idrottshuset i Berghäll.

För ett år sedan lyckades Dicken vinna den avgörande matchen på bortaplan. Nio av spelarna som fanns med då springer in på planen i eftermiddag. Hos HIFK är elva damer ute efter revansch.

Upplagt alltså för en ny thriller inför förhoppningsvis fullsatta läktare. De två senaste matcherna har lockat över 500 åskådare.

När?

”Game 5” mellan HIFK och Dicken börjar klockan 16.15 och sändningen på Yles kanaler kvarten tidigare. Kristian Karlsson refererar på svenska.

Årets damfinaler i handboll:

28 april, HIFK–Dicken 26–28 efter förlängning
3 maj, Dicken–HIFK 15–14
7 maj, HIFK–Dicken 21–17
9 maj, Dicken–HIFK 20–21
12 maj, HIFK–Dicken

PS. Kom även ihåg Champions League-matcherna Kristiansand–Metz (klockan 16.15) och Györi–Rostov-Don (klockan 19.00) på Yle Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport