Hoppa till huvudinnehåll

En ny superstjärna har fötts – snart vet hela ishockeyvärlden hur Kaapo Kakkos namn stavas: ”Kanske det blir rätt om jag gör några mål till”

Kaapo Kakko jublar, VM 2019.
Mina damer och herrar, Finlands nya kelgris: Kaapo Kakko! Kaapo Kakko jublar, VM 2019. Bild: Lehtikuva Herr-VM i ishockey 2019,Kaapo Kakko

Fem mål på två matcher. Sällan, om någonsin, har en tonåring inlett ett VM lika övertygande. Kaapo Kakko är namnet på allas läppar efter den sagolika VM-starten. Men hans namn vållar fortfarande problem.

Intervjuförfrågningarna duggar tätt efter hat tricket mot Slovakien. Snart sagt alla tv-bolag och alla journalister vill ha Kaapo Kakkos kommentarer.

Landslagets general manager Mika Kortelainen skrattar åt situationen och konstaterar att förbundet måste fixa en skild skjuts åt tonåringen tillbaka till hotellet.

Till slut dyker Kakko upp till Yle Sportens plats i intervjuzonen.

– Visst känns det fantastiskt. Vi tog en fin seger, säger han inledningsvis.

Hoppa över Twitterpostning

Tonåringen ger ett oerhört ödmjukt intryck. Även om frågorna kretsar kring hans egen insats så väljer han konsekvent att lyfta fram laget.

– Jag hade verkligen inte väntat mig den här starten på VM. Att jag platsade i laget var en stor grej. Allt det jag gjort sen dess är grädde på moset.

– Sättet som vi försvarar vår ledning med fem mot sex är en stor grej, säger den finländska ishockeyns stora påläggskalv.

K-a-a-p-o K-a-k-k-o

Kakko antas gå som tvåa i sommarens NHL-draft. Trots att han den här säsongen redan hunnit göra segermålet i finalen i JVM så har hans namn vållat stora problem för nordamerikansk ishockeymedia.

Varianter som Kapo Kakko, Kaapo Kako och Kaapa Kaako är vardagsmat. Och enligt uppgift kallades han för Kaapa Kakka i slovakisk tv.

– Det stör inte mig. Kanske de får det rätt om jag gör några mål till. Kanske ett avgörande mål till, säger han och skrattar.

Lagkaptenen öser lovord

Långt före Kakko lämnat tv-kanalernas strålkastarljus dyker Finlands lagkapten Marko Anttila ut hos den skrivande pressen.

Anttila ler pillemariskt då matchhjälten kommer till tals. Han är oerhört imponerad över hur 18-åringen klarar av att njuta av att få spela i VM.

– Det visar att han har ett tufft psyke. Han har en enorm vilja att spela och det syns på långa vägar. Och så är han förstås förbluffande skicklig. Hans balans och koordinationsförmåga är inte av den här världen. Det är härligt att se, säger Anttila.

Han konstaterar att han aldrig tidigare spelat med en tonåring som varit lika dominant.

– Han spelar så moget både i offensiven och defensiven och placerar sig rätt hela tiden. Det berättar en del om hans ishockey-IQ.

Gör Kakko som Granlund?

Det heter att historien har en tendens att upprepa sig. Då Finland tog sitt senaste VM-guld spelades turneringen i Slovakien och också då hade Finland en supertalang som tog för sig i Mikael Granlund.

Kaapo Kakko har inget emot de parallellerna. Åtminstone vad beträffar VM-guldet.

– VM har alltid varit en stor grej för mig. Jag minns så väl Finlands guld år 2011. Det var en fin grej och det är vårt mål också i år, säger han utan att låta överhövan kaxig.

Läs också