Hoppa till huvudinnehåll

Ensamstående Bawmar kom från Myanmar till Molpe med sju barn – nu får hon morsdagsmedalj av presidenten

En asiatisk kvinna i 50-årsåldern sitter i en rutschkana.
Bawmar Majsjö från Molpe får Morsdagsmedaljen. En asiatisk kvinna i 50-årsåldern sitter i en rutschkana. Bild: Yle/Juho Teir moderskap,Molpe,Korsnäs,mors dag,Finlands Vita Ros’ orden,bawmar majsjö

På söndag premieras Bawmar Majsjö från Molpe med morsdagsmedaljen tillsammans med 34 andra mödrar i Finland. Det är jätteroligt och jag får träffa presidenten, säger hon.

Bawmar är född i Myanmar men flydde oroligheterna i landet och kom till Finland år 2009 med fem minderåriga barn. Hon har också ytterligare två barn som redan var vuxna vid den tiden.

Livet i Myanmar var tufft, speciellt då pappan till barnen dog redan 2003.

- Det var jättesvårt att leva utan mat, utan pengar och med små barn. Min son som då var ett och ett halvt frågade hela tiden efter sin pappa, säger hon.

En asiatisk kvinna med axellångt svart hår sitter på en bänk.
En asiatisk kvinna med axellångt svart hår sitter på en bänk. Bild: Yle/Juho Teir Molpe,Korsnäs,moderskap,Finlands Vita Ros’ orden,mors dag,bawmar majsjö

Hennes yngsta dotter är funktionshindrad och Bawmar har fungerat som närståendevårdare till henne.

- Hon kan inte gå, hon kan inte prata, så jag har alltid hjälpt henne. Men när hon blivit äldre har det blivit tungt för mig att lyfta henne. Jag får sjukt i ryggen. Hon är en vecka hemma och en vecka på boende, men jag är alltid orolig för henne.

Hon medger att det inte alltid är så lätt.

- Det är svårt och jag försöker hela tiden gå vidare. Ibland är jag trött. Jag har också studerat och jobbat. Ibland orkar man inte, men jag måste.

Får medalj av presidenten

Bawmar har uppfostrat sina barn under svåra förutsättningar men har alltid varit en omtänksam mor. Därför premieras hon nu med Finlands Vita Ros ordens medalj av I klass med guldkors.

- Det är jätteroligt och jag får träffa presidenten.

Vad kommer du att säga åt presidenten när du träffar honom?

- Det är mycket jag vill säga, men det är svårt med orden. Kanske han inte förstår vad jag menar, säger hon med ett skratt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten