Hoppa till huvudinnehåll

Johan Lindroos: "Det känns som att inget egentligen har kommit igång ännu" - I dag är det dags för Eurovision Song Contests öppningsceremoni

trion som finns i Finlans bidrag i esc 2019 - darude, sebastian rejman och dansaren
Darude och Sebastian Rejman representerar Finland. trion som finns i Finlans bidrag i esc 2019 - darude, sebastian rejman och dansaren Bild: Thoma Hanses Eurovision Song Contest 2019,Darude,Etel Röhr,Sebastian Rejman

I dag kommer de som tävlar i Eurovision Song Contest beträda den röda mattan- som i år är orange på Habima-platsen eller kulturplatsen som den också kallas.

Eurovisionsexperten Johan Lindroos är på plats i Tel-Aviv för att följa med schlagerfestivalen, han säger att stämningarna ännu är rätt så lugna.

– Det har varit ganska lugnt eftersom vi ännu är i förberedelsefasen. Det känns som att inget egentligen har kommit igång ännu, det är en helt vanlig söndag här i Israel.

Vissa artister är inte nöjda med övningarna

Övningarna har hållit på i flera dagar och artister har övat på kameraarbete, koreografi och rekvisita.

En man med många Finlandsflaggor och Saara Aalto-flaggor visar tänderna.
Finland tävlar i den första semifinalen En man med många Finlandsflaggor och Saara Aalto-flaggor visar tänderna. Bild: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES Eurovision Song Contest,Finland

Enligt Lindroos har Finlands bidrag tagits emot riktigt bra och Darude verkar ganska nöjd med övningarna, även om andra artister inte har varit det.

– Flera av förhandsfavoriterna har sagt bakom kulisserna att de inte varit nöjda med hur övningarna har gått. Så är det ju alltid innan man har vant sig med koreografin och kameraarbetet. För Finlands del har man däremot varit väldigt nöjd med hur det har gått och hur det kommer att se ut i tv.

Säkerhetspådraget märks inte

Trots oroligheterna i landet säger Lindroos att man åtminstone inte ännu har märkt av ett större säkerhetspådrag.

– Det har varit överraskande osynligt. Det pågår antagligen ett större säkerhetsarbete bakom kulisserna men på gatorna märker man nog inte av det. Förutom enstaka polisbilar, men så är det alltid om det är ett större evenemang någonstans.

Darude feat. Sebastian Rejman - Superman -kappaleen valoshow Logomossa.
Darude feat. Sebastian Rejman - Superman -kappaleen valoshow Logomossa. Bild: Yle / Miikka Varila Uuden Musiikin Kilpailu 2019,Logomo,Eurovision Song Contest,Darude,Sebastian Rejman

Nästa vecka är det dags för första semifinalen där Finlands bidrag tävlar.

– Man kan nog känna av en liten förväntan här i staden över att något större är på väg att dra igång.

På torsdag är det dags för andra semifinalen och på lördagen 18 maj blir det final.

Läs mera:

Anna Lillkung: Alla vill vi vinna Eurovision Song Contest – även om vi skrattar åt showen

Under Eurovision Song Contest struntar vi i om låttexterna är rationella, om de sjungs på rätt engelska eller ens på ett språk som existerar, och om sången klingar rent. Vi struntar ganska långt i om showerna är seriösa, absolut löjliga eller stereotypa och politiskt inkorrekta, skriver Anna Lillkung i sin kolumn.