Hoppa till huvudinnehåll

Många österbottningar med i regeringsförhandlingarna – Ulla-Maj Wideroos: Den som kan kompromissa lyckas bäst

En kvinna med kort ljust hår och en lila scarf runt halsen.
Det gäller att kompromissa, säger Ulla-Maj Wideroos med erfarenhet av flera regeringsförhandlingar. En kvinna med kort ljust hår och en lila scarf runt halsen. Bild: Yle/Juho Teir Närpes,kvinna

På måndag fortsätter regeringsförhandlingarna i Ständerhuset i Helsingfors under ledning av Socialdemokraternas Antti Rinne. 20 österbottningar deltar i förhandlingarna, bland dem SFP:s Ulla-Maj Wideroos.

Den här gången förs regeringsförhandlingarna i en rad olika grupper kring åtta huvudteman. Antti Rinne har bjudit in Centern, De Gröna, Vänsterförbundet och SFP till förhandlingarna.

Totalt deltar 200 personer i regeringsförhandlingarna, bland dem en hel del österbottningar - inte bara riksdagsledamöter utan också bland annat lokalpolitiker och kommundirektörer.

Kristina Stenman, Elli Flén och Christoffer Ingo med

Bland de österbottniska deltagarna finns bland andra Jakobstads stadsdirektör Kristina Stenman, Svensk Ungdoms tidigare förbundsordförande Christoffer Ingo, Nykarlebypolitikern Elli Flén (SFP) och Ulla- Maj Wideroos (SFP).

Ulla-Maj Wideroos säger att orsaken till att många österbottningar deltar den här gången är att förhandlingarna genomförs på ett nytt sätt.

- Det är en ganska stor utmaning för de mindre partierna, som svenska riksdagsgruppen som består av tio riksdagsledamöter. Det ska vara 19 arbetsgrupper så det säger sig självt att antalet riksdagsledamöter inte räcker till.

- Då gäller det att börja söka utanför riksdagsgruppen - specialmedarbetare, sådana som har jobbat tidigare med regeringsförhandlingar, sådana som har erfarenhet från olika ämnesområden, före detta riksdagsledamöter. Ringen utvidgades ganska ordentligt när vi fick veta hur det här skulle gå till.

Ekonomin och sysselsättningen utmanande

Gällande innehållet ser Wideroos flera utmaningar i förhandlingarna.

- Jag tror nog att Antti Rinne och Juha Sipilä har rätt när de tillsammans med andra partiledare har sagt att den ekonomiska situationen är en utmaning, precis som sysselsättningen. Det tredje är att hitta ett sätt att minska på skillnaderna mellan människorna i vårt land.

Wideroos tror att den kommande veckan går åt till att positionera sig och höra sakkunniga. Gruppen som Wideroos är med i ska förhandla om en social-och hälsovårdsreform och gruppen har sitt första möte på måndag.

- Kanske i slutet på därpå följande vecka kan man förvänta sig att vi har något att komma med.

SDP:s Matias Mäkynen: Stämningen är bra

En annan österbottning som deltar i regeringsförhandlingarna är Socialdemokraten Matias Mäkynen.

Han är ordförande för socialdemokraterna i Österbotten, medlem i partistyrelsen och ordförande för SDP:s rättspolitiska arbetsgrupp.

Matias Mäkynen (SDP).
Matias Mäkynen Matias Mäkynen (SDP). Bild: Yle/Jonas Mastosalo Matias Mäkynen,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP),Vasa,Österbotten,riksdagsval

I regeringsförhandlingarna ska Matias Mäkynen vara med i en arbetsgrupp som fokuserar på rättspolitik.

Vad som blir det mest utmanande i regeringsförhandlingarna är svårt att säga i det här skedet, enligt Mäkynen.

- Hittills har vi bara diskuterat utgångspunkterna och hur läget ser ut. Vi lyssnar på experter och sakkunniga från till exempel ministerierna men vi har inte ännu hunnit diskutera några frågor.

Mäkynen säger att stämningen i förhandlingarna är bra.

Malin Brännkärr: Många frågor är bekanta

Bland de kommundirektörer som deltar finns Kronobys kommundirektör Malin Brännkärr.

Malin Brännkärr
Malin Brännkärr Malin Brännkärr Bild: Nathalie Lindvall kronoby

- Det beror säkert på att jag har en bakgrund inom SFP och har jobbat som medarbetare i den förrförra regeringen 2011-2015, på både justitieministeriet med Anna-Maja Henriksson och på försvarsministeriet med Carl Haglund.

- Många av de frågor som behandlas i regeringsförhandlingarna är bekanta för mig sedan tidigare.

Viktigt för kommunen och regionen att vara med och påverka

Det blir långa förhandlingsdagar i Ständerhuset och under pauser och kvällar försöker Malin Brännkärr sköta sitt ordinarie jobb som kommundirektör.

Trots den dubbla arbetsbördan tvekade hon inte när hon fick frågan om att vara med av SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson.

- Också för kommunen eller för vilken organisation som helst i det här landet är det oerhört viktigt vad som bestäms i regeringsförhandlingarna. Det är det som påverkar vad som händer i Finland de närmaste fyra åren.

- Har man någon sorts möjlighet att vara med och påverka är det förstås bra också för en kommun och för regionen.

"Ingen får allt"

För att lyckas i förhandlingarna och få det man vill gäller det att kompromissa. Ingen får allt, konstaterar SFP:s Ulla-Maj Wideroos.

- Det allra viktigaste är att ens eget parti har bestämt sig för vissa saker. Det har alla gjort inför en regeringsförhandling, så att man har en utgångsposition, något att komma med.

- Men sedan handlar det, som också annars i politiken, om att hitta människor som förstår vad man är ute efter och också tycker någotsånär likadant. Ingen kommer ju att få allt utan det handlar om att söka kompromisser.

- Den som klarar av att hitta de här kompromisserna kommer att ha framgång i förhandlingarna.

Artikeln rättad söndagen den 12 maj klockan 17.24. Christoffer Ingos titel ändrad till tidigare förbundsordförande för Svensk Ungdom.