Hoppa till huvudinnehåll

Mari Lovén från Sjundeå är mamma till nio barn - i dag premieras hon med medalj

Porträttbild på Mari Lovén.
Niobarnsmamman Mari Lovén från Sjundeå tilldelas Finlands Vita Ros orden av första klass med guldkors på mors dag. Porträttbild på Mari Lovén. Bild: Marika Kauranen Sjundeå,Västnyland,mors dag,Mamma,föräldrar,föräldraskap,fosterfamiljer,fosterföräldrar,Mari Lovén

På mors dag delas Finlands Vita Ros orden av första klass med guldkors ut åt 35 mammor från alla delar av landet. En av dem som på söndag kommer att få ta emot en medalj av president Sauli Niinistö för sin insats som mamma är Mari Lovén från Sjundeå.

Medaljen Finlands Vita Ros orden av första grad med guldkors premieras åt mammor som på olika sätt gjort ett bra jobb som fostrare och även samhälleligt aktiverat sig för barns väl.

När Mari Lovén fick veta att hon ska få medaljen var hennes reaktion förvåning men också glädje och tacksamhet.

- Det finns så många supermammor i Finland. Därför var jag förvånad över att just jag ska få medalj, men jag har nu varit mamma i 18 år och det är fint att det jobb jag gjort som mamma uppskattas, säger hon.

En stressfri uppväxt för barnen är målet

Mari Lovén är mamma till nio barn, varav fem är biologiska och fyra är fosterbarn. Ända sedan hon fick barn har Lovén varit hemma med dem. Att vara hemmamamma är något som hon upplever som främst positivt.

- Jag har alltid vetat att jag vill vara hemma med mina barn och att jag vill ge dem en uppväxt utan en konstant känsla av brådska och stress, säger Lovén.

Att inte ha ett förvärvsarbete att gå till på morgonen innebär att barnen har fått en lugn uppväxt utan tidiga, stressiga morgnar.

Lovén har också kunnat planera programmet för dagen tillsammans med barnen fritt enligt deras önskemål utan att behöva ta hänsyn till andra tidtabeller än klubbar och gruppverksamhet de deltagit i.

Något av barnen är alltid inne i någon fas, vare sig det är trotsåldern eller tonåren― Mari Lovén

Som hemmamamma har hon dock ofta fått förklara sitt val att vara hemma med barnen. En annan nackdel är att hon inte får någon pension.

Att vara hemma med barnen är också stundvis ensamt då det inte finns några kolleger. Speciellt i början var hennes man tvungen att jobba mycket för att försörja familjen.

- Men min man har alltid uppskattat mitt arbete med barnen. Det har varit vårt gemensamma val att göra som vi gör så han har inte haft något emot att försörja familjen, säger Lovén.

"Att vara mamma ger mer än det tar"

Att ha många barn är ingen lätt uppgift då det gäller att försöka få alla att trivas och se till att alla har det bra.

- Något av barnen är alltid inne i någon fas, vare sig det är trotsåldern eller tonåren, så utmaningar och kaos hör till vardagen, berättar Lovén.

Men samtidigt innehåller familjelivet också mycket positiva stunder och Lovén tycker att hon får mer än det tar av henne att vara mamma.

- Inte skulle jag göra det här ifall jag inte fick någonting ut av det, säger hon.

Bild av en medalj.
Finlands Vita Ros orden av första klass med guldkors delas ut varje mors dag. Bild av en medalj. Bild: Ordenskansliet medaljer,Finlands Vita Ros’ orden,förtjänstmedalj

Enligt Lovén är bland det bästa med att vara mamma att få höra sådant som “mamma det har varit en bra dag” av barnen då de ska gå och lägga sig på kvällen.

Dessutom upplever hon att det är fint att som mamma se att de äldre barnen har vuxit upp till duktiga unga vuxna och att även de andra barnen är snälla och skötsamma.

- Jag är glad över att jag stolt kan säga att det här är barn som jag har uppfostrat, säger Lovén.

Lovén poängterar att trots att det är hon som får motta medaljen så gör hennes man också en stor del av jobbet och familjen skulle inte fungera utan ett gott samspel.

- Vi är ett sammansvetsat par och min man sköter om barnen riktigt lika bra som jag, säger hon.

Berikande och lärorikt att vara fosterförälder

Mari Lovén har förutom biologiska barn nu i sex års tid också haft fosterbarn. Att ha fosterbarn har krävt en öppen inställning för att kunna ta helt främmande barn med i familjen och börja se dem som sina egna.

- Med fosterbarn kommer dessutom också socialarbetare och deras biologiska släkt in bilden. Det är kanske något man inte tänker på, säger Lovén.

Varje beslut jag tar gällande fosterbarnen måste jag vara beredd att motivera till en tredje part
― Mari Lovén

Att vara fosterförälder skiljer sig en del från att sköta biologiska barn då man inte fungerar som den officiella förmyndaren utan endast står för barnets uppfostran.

- Varje beslut jag tar gällande fosterbarnen måste jag vara beredd att motivera till en tredje part, med biologiska barn har man inte samma rapporteringsskyldighet, säger Mari Lovén.

Att ha fosterbarn i familjen har bidragit med lärdomar och Lovén upplever att hon fortfarande lär sig nytt varje dag.

- Också för mina biologiska barn har det varit ögonöppnande att ha fostersyskon och de har insett att vi i vår familj faktiskt har det riktigt bra, berättar Lovén.

"Ett bra sätt att bilda familj"

Mari Lovén har inte ångrat en dag att hon blev fosterförälder och rekommenderar det varmt.

- Det är ett bra sätt att bilda familj oberoende om man har biologiska barn från tidigare eller inte, säger hon.

Man måste vara medveten om att det är krävs en hel del av fosterföräldrar då barnen kommer från svåra bakgrunder.

Är man i ett parförhållande gäller det också att båda parterna är hundra procent säkra på beslutet att ta fosterbarn då det krävs insats av båda, menar Lovén.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland