Hoppa till huvudinnehåll

Medaljprydda mammor betonade tolerans för olikheter - presidenten belönade 35 mammor

Pirjo Hartikainen får medalj på mors dag.
Pirjo Hartikainen får medalj på mors dag. Här skakar hon hand med social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila som överräckte medaljen. Pirjo Hartikainen får medalj på mors dag. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander mors dag,utmärkelsetecken,Finlands Vita Ros’ orden

Medaljer av första klass delades ut på mors dag för mammor som verkat inom olika branscher.

På mors dag fick 35 mammor en hedersmedalj för sin insats i barns och familjers välmående.

Republikens president Sauli Niinistö beviljade Finlands Vita Ros ordens medalj av första klass med guldkors på söndagen i Vita salen i Helsingfors.

Belönade mödrar uppställda för fotografering tillsammans med president Sauli Niinistö
Republikens president har fått finsällskap. Belönade mödrar uppställda för fotografering tillsammans med president Sauli Niinistö Bild: Lehtikuva mors dag,Sauli Niinistö,utmärkelsetecken

Bland de förlänade finns allt från stödföräldrar till mammor i stora familjer.

Enligt Heidi Kukkola, koordinator för Mannerheims barnskyddsförbunds föreningsarbete, är mammornas bakgrunder mycket varierande också i år då det kommer till familjen och föräldraskapet.

- Medaljen är ett tecken på att de har gjort ett värdefullt jobb i att uppfostra den egna familjen, som fosterförälder, eller genom samhälls- och frivilligverksamhet, säger Kukkola.

Barnets funktionshinder väckte viljan att hjälpa andra

En av de prisbelönta är trebarnsmamman Pirjo Hartikainen från Esbo. Hennes förstfödda har en sällsynt sjukdom, AGU. Vid diagnostiseringen för 27 år sedan fanns det knappt med information om sjukdomen.

Hartikainen ville dela informationen hon själv grävde fram med andra som var i samma situation.

Till slut var hon med om att grunda finska AGU-föreningen där hon verkade som ordförande i över 20 år. Nuförtiden sitter hon i styrelsen i stödförbundet för funktionshindrade.

Mammor som uppvaktats med medaljer under morsdagsfestligheter samt inbjudna gäster.
Mammor och gäster på fest. Mammor som uppvaktats med medaljer under morsdagsfestligheter samt inbjudna gäster. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander mors dag,utmärkelsetecken,Finlands Vita Ros’ orden

Hartikainens dröm är att också funktionshindrade ska bli myndiga medlemmar av samhället. För att drömmen ska uppfyllas måste människor lära sig att acceptera olikheter.

- Alla människor är olika, oavsett om de har ett funktionshinder eller inte. Det är bra att lära sig förstå olikheter redan i ett tidigt skede, så att barn lär sig att de förekommer.

Att sköta om sig själv en förutsättning för det gemensamma goda

Också en annan prisbelönt mamma, Sanna Heikkinen från Orimattila, har erfarenhet av olikheter. Hon fungerar som handledare för funktionshindrade och studerar till samhällspedagog vid sidan om.

Dessutom är hon politiskt aktiv i hemtrakten.

Sanna Heikkinen och Pirjo Hartikainen.
Sanna Heikkinen och Pirjo Hartikainen. Sanna Heikkinen och Pirjo Hartikainen. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander mors dag,utmärkelsetecken,Finlands Vita Ros’ orden

Heikkinen har nio barn och tre barnbarn. Att kombinera arbete, studier och moderskap lyckas enligt henne genom att koncentrera sig på en sak åt gången.

- Som mamma i en stor familj lär man sig organisera, säger Heikkinen.

Heikkinen betonar att det är viktigt att man som mamma tar hand om sig själv och det egna mentala välmåendet.

Hon tror att känslan av otillräcklighet är ett evighetsproblem hos mammor.

- Det är tungt att vara mamma, men det hör livet till. Mängden kärlek är slutligen otroligt stor och det bär långt.

Finlands Vita Ros ordens medalj av I klass med guldkors
Finlands Vita Ros ordens medalj av I klass med guldkors Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa mors dag,utmärkelsetecken,Finlands Vita Ros’ orden

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Presidentti kunniotti äitejä mitalein – palkitut korostavat erilaisuuden hyväksymistä.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes