Hoppa till huvudinnehåll

Sarah flyttade till Stundars från Helsingfors: "Vi körde förbi och sade med längtan i rösten att det skulle vara underbart att bo här"

Mamma i soffa med sina fem barn
Sarah Skinner-Tuuf flyttade till Stundars med sin man Jean-Christoffer. Sarah är med barnen från vänster till höger: Jeremiah, Gabriella, Cornelia, Magdalena, Jacob. Mamma i soffa med sina fem barn Bild: Yle/Esa Saari bostadshus,familj,barn (familjemedlemmar),barnfamiljer,korsholm

Under 1970-talet motsatte sig ett gäng aktiva de nybyggen och höghus som planerades till Stundars. Istället började de flytta gamla hus till området. De har med åren blivit allt fler och området sjuder i dag av liv. En som drömde om att få bo här är Sarah Skinner-Tuuf. Och drömmen blev till ett hem på Stundars.

Vi har pratat med personer som brinner för att bevara gamla byggnadstradtioner.

På Stundars bor många sådana, ett annat exempel är Tuulikki Wahe-Rohrbach som vid sidan av jobbet har renoverat herrgården Korpo gård från förfallen till toppskick.

Stundars museum har ett sextiotal gamla byggnader – bondgård, gårdsbyggnader och uthus som fördes hit under årens lopp.

Fler och fler gamla hus har flyttats hit från byar i Korsholm och trakten kring Vasa. Speciellt sommartid har museiområdet mycket verksamhet här.

Men nya byggnader kom till på 1970-talet. Några byggnadshistoriskt intresserade flyttade hit gamla bondgårdar och bildade ett unikt bostadsområde av gamla trähus.

Nya har ständigt kommit till och bostadshusen är i dag ett tjugotal.

vävstol och annat  handarbete
Så här ser det ut hos Brage Räfsbäck vävstol och annat handarbete Bild: Yle/Esa Saari bostadshus,Stundars bostadsområde

- Men etiken är viktig. Om något hus borde stå kvar i sin ursprungsmiljö så ska man absolut inte röra det. Men tyvärr går alltför många förgängelse till mötes och då är det bättre att de får en ny värdig framtid och tjänar som bostadshus för en ny generation, säger Brage Räfsbäck.

Fler hus på kommande

I dag bor här både yngre och äldre generationer sida vid sida.

Sarah Skinner-Tuuf har flyttat hit från Helsingfors och trivs.

- Vi gifte oss här i kyrkan för femton år sedan. Vi körde förbi och sade med längtan i rösten att det skulle vara underbart att bo här. Och en dag så ringde min svärmor och sa att nu är det till salu. Jag sa ”vad pratar du om” och fick svaret ”ett hus på Stundars”. På den vägen är vi.

gammaldags inredning
Såsom här hos Brage Räfsbäck brinner man för att bevara det gamla. gammaldags inredning Bild: Yle/Esa Saari bostadshus,korsholm

Det bor flera barnfamiljer i området och nya är på kommande.

- En familj håller på att flytta ett hus hit. Och många som bor här har också barn som är lite äldre, säger Sarah.

En del hus är ursprungliga

All hus är inte flyttade hit, en del har stått här från början.

- Min farfars bror har gjort timmerstommen till det här huset som såg lite annorlunda ut på den tiden. Det är tillbyggt med fem och en halv meter. Förr tänkte man på väderstrecket och höjden, vattnet skulle rinna bort från huset och man skulle ha sol från söder och väster, säger Peter Båsk som håller på att lägga sommarporten på plats.

Par sitter på trappa
Sirpa och Peter Båsk. Par sitter på trappa Bild: Yle/Esa Saari bostadshus,korsholm

Höghus planerades

Men i början av 1970-talet ville kommunen att gammal och ny arkitektur skulle mötas här.

Tanken var att Stundars museiområde skulle få höghus, radhus och nya småhus som granne. Men det satte unga aktivister stopp för och ville ha gamla hus som liknar museimiljön bredvid istället.

- Vi måste göra någonting. Vi kunde ju inte ha en massa hårt exploaterade nybyggen alldeles inpå museet.

En grupp aktiva lyckades ändra planerna. En som sedan slog sig ner här var Kurt Gullberg.

- Vi hade intresse för den gamla byggnadskulturen i Österbotten. Men vi var inte rika, säger han.

Det fanns också kritiska röster mot projektet. Bland annat Museiverket gav ett negativt utlåtande.

- De tyckte att man inte ska riva och flytta hus. Men rent traditionellt så har man alltid flyttat hus i Österbotten, säger han.

man står vid öppnad dörr
Det är viktigt att hålla stilen här, tycker också Martti Laaksonen. man står vid öppnad dörr Bild: Yle/Esa Saari bostadshus,korsholm

I mitten av 1970-talet var åkerområdet ännu rätt ödsligt men småningom har det fyllts av hus. Många av dem som flyttade hit då bor fortfarande kvar.

- Det är trevligt att gå in till grannen och fråga om råd. Får man problem så finns det någon som har varit med och flyttat ett hus, som vet var man ska börja nysta, säger Sarah.

Se mer från Stundars och Korpo gård samt hör vad en arkitekt säger om att kombinera gammalt och nytt i Närbild:

Stundars