Hoppa till huvudinnehåll

Svenskarna öser beröm över Kaapo Kakko som på måndag ställs mot sin draftrival: "Man får inte vara såhär bra när man är 18 år gammal"

Kaapo Kakko under Slovakienmatchen.
Kaapo Kakko har inlett VM med fem mål på två matcher. Kaapo Kakko under Slovakienmatchen. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Kaapo Kakko

Kaapo Kakko är det stora utropstecknet i VM så här långt efter fem mål på två matcher. Även utanför Finland öser hockeyexperter beröm över 18-åringen. Den stora frågan är om Kaapo Kakko i sommar ska NHL-draftas som etta före Jack Hughes som hittills har toppat rankinglistorna. På måndag ställs superlöftena mot varandra då Finland möter USA.

Auston Matthews mot Patrik Laine. Jack Hughes mot Kaapo Kakko. Parallellerna är många då man jämför NHL-draften 2016 med 2019.

För tre år sedan draftades USA-centern Matthews som etta trots att finska yttern Laine hade noterats för 7 + 5 = 12 VM-poäng och valts till turneringens bästa spelare.

Nu har Kakko inlett med fem mål på två VM-matcher, samtidigt som Hughes trots en pigg insats kammade noll i premiärförlusten (1–4) mot Slovakien.

Den svenska VM-räven Staffan Kronwall öste i SVT beröm över Kakko efter hattricket mot Slovakien.

– Det är inte rättvist. Man får inte vara såhär bra när man är 18 år gammal.

Staffan Kronwall vann VM-guld med Sverige 2013.
Staffan Kronwall vann VM-guld med Sverige 2013. Staffan Kronwall vann VM-guld med Sverige 2013. Bild: imago/IBL/All Over Press Staffan Kronwall

SVT-referenten Chris Härenstam är inne på samma linje.

– Men seriöst, Kaapo Kakko, född 2001. Tack för att han är med i VM så att vi får uppleva det här underbarnet.

Renberg: Redan en världsspelare

Enligt Expressen öser även andra på SVT beröm över finländaren.

– Han är så självklar. Det ser ut som att han inte gjort annat än att spela med det finska A-landslaget, säger Roger Rönnberg som till vardags tränar Sveriges bästa lag Frölunda.

Mikael Renberg har 661 NHL-matcher i bagaget.

– Det är en blivande världsspelare för många år framöver. Men han är en världsspelare redan nu.

SVT-journalisten Dusan Umicevic ger sig in på jämförelsen som är svår att undvika.

– 2 matcher 5 mål av Kaapo Kakko. Hattrick mot värdlandet Slovakien. Historien ser ut att upprepa sig. Kakko dominerar precis som Patrik Laine gjorde i VM som B-junior och blev MVP. Då valdes Auston Matthews som nr 1. Nu blir det Jack Hughes. Med största sannolikhet. Eller?

Vem kommer att göra en bättre NHL-karriär?

Kaapo Kakko
87.9% (1525 röster)
Patrik Laine
12.1% (210 röster)
Antal avgivna röster: 1735

New Jersey har ögonen på sig

I sommar draftar New Jersey Devils som etta och New York Rangers som tvåa. I torsdags publicerade TSN-journalisten Craig Button sin rankinglista: Hughes etta, Kakko tvåa. Så har det sett ut på samtliga ansedda draftrankinglistor hittills.

Frågan som ställs är om Kakko kan passera Hughes i New Jerseys papper och ropas upp som Finlands första draftetta någonsin? Det tycker Expressens Robin Lindgren.

– Kommer ni ihåg när Kakko övertygade Devils om att skippa Hughes som förstaval? Det hände nog här. I Slovakien.

– Jack Hughes för övrigt... ser ut som att han är tolv år, passar pucken som att han är 38 år och spelar ishockey som att han är 27. Att Hughes och Kakko båda hamnar i Metropolitan i sommar är otroligt intressant. Wow.

Jack Hughes försöker ta pucken av Matus Sukel.
Jack Hughes försöker sno pucken av Matus Sukel. Jack Hughes försöker ta pucken av Matus Sukel. Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/AOP Jack Hughes,Matúš Sukeľ

Mika Zibanejad, som för övrigt har en finsk mamma, är förstacenter i Rangers och fungerar nu som expertkommentator för SVT. Han var imponerad redan efter matchen mot Kanada.

– Vi har andravalet i årets draft och han är förhandstippad att gå just etta eller tvåa. Helst tvåa för vår del.

"Mycket talar för att Hughes passar New Jersey bättre"

På andra sidan av Atlanten bevakar Tom Gulitti NHL för ligans räkning.

– Om Hughes inte väljs som etta kommer det att betraktas som att New Jersey nobbade honom. Går Kakko som tvåa kommer det att ses som att finländaren draftades där han förväntades.

– I värsta fall går Hughes som tvåa. Han kommer oavsett att få exakt samma kontrakt. Tänk på hur tänd Hughes kommer att vara om New Jersey ratar honom och han spelar på andra sidan av floden.

Steve Kournianos som är skribent på sajten The Draft Analyst tror fortfarande att New Jerseys val faller på Hughes.

– Det finns mycket som talar för att Hughes passar New Jersey bättre, men om valet faller på Kakko så hoppas jag att Devilsanhängarna börjar inse varför.

I vilken NHL-klubb hoppas du att Kaapo Kakko hamnar i?

New York Rangers
85.4% (1096 röster)
New Jersey Devils
14.6% (188 röster)
Antal avgivna röster: 1284

De topprankade spelarna drabbar samman på måndag klockan 17.15 då Finland ställs mot USA.

Läs mera:

Kaapo Kakko prisas för hur komplett han är på och utanför isen: "Det handlar om en ung kille som har fått en bra skolning i Åbo"

I ett anonymt finskt VM-lag har Kaapo Kakko stulit uppmärksamheten genom att göra fem mål på två matcher. I klubblaget TPS har Sami Aaltonen och Mika Suoraniemi följt Kakkos väg till världstoppen och de är inte särskilt överraskade över hur 18-åringen tar för sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport