Hoppa till huvudinnehåll

En miljon kilometer med elbussar i Åbo - "Elbussarna har märkbart dragit ner på utsläppen i stadstrafiken"

Splithterny elbuss vid Åbo flygplats.
Elbuss vid flygplatsen i Åbo. Splithterny elbuss vid Åbo flygplats. Bild: Yle/Peter Petrelius Buss,Åbo flygplats,elbuss

Elbussarna i Åbo har sammanlagt kört drygt en miljon kilometer sedan de togs i bruk 2016.

Linje 1 som går mellan hamnen, centrum och flygplatsen är den enda busslinjen i hela Finland som körs helt och hållet med elbussar.

Sex elbussar trafikerar på linjen och varje dag kör bussarna sammanlagt cirka 1300 kilometer. En miljon kilometer motsvarar 25 varv runt jorden.

- För dieselbussar skulle en miljon kilometer kräva 400 000 dieselolja och för att transportera bränslet skulle det krävas 10 tankbilar. Dieseln skulle ha gett upphov till 1000 ton koldioxid så man kan konstatera att elbussarna märkbart dragit ner på utlsläppen i stadstrafiken, säger Juha Parkkonen, verkställande direktör för Turun Kaupunkiliikenne Oy.

Elbussarna har egna laddstationer i hamnen och vid flygplatsen.

  • Live kl. 14.55: Regeringen svarar på frågor från studerande om coronaläget

    Talar om välbefinnande och framtidsutsikter.

    Regeringen vänder sig till studenterna med framtidshopp i dystra coronatider. När kan studenterna återvända till högskolorna, när nås de av vaccinet och finns det några jobb under studietiden och efter examen? Det kan bli frågor vid dagens coronainfo för studerande klockan 15. Svenska Yle streamar och rapporterar direkt.

  • Förslaget på en bro över järnvägen i Hangö norra röstades ner

    Plankorsningen i Hangö norra borde bli säkrare.

    Plankorsningen över järnvägen i Hangö norra borde rivas och ersättas med en mer trafiksäker lösning då Hangö-Hyvingebanan elektrifieras. Det anser Trafikledsverket som erbjuder sig att dela på kostnaderna med staden. Men majoriteten i stadsstyrelsen vill annorlunda.

Läs också