Hoppa till huvudinnehåll

Feministikonen Martha Rosler har gjort rasande politisk konst i 50 år - ofta har hon fått erkännande först efter att den politiska situationen lugnat ner sig

Bild på konstnären Martha Rosler.
Konstnären Martha Rosler är också en aktiv skribent och har varit konstprofessor i trettio år. Hon bor och arbetar i Brooklyn. Bild på konstnären Martha Rosler. Bild: Josep Fonti / PIN–UP konstnärer,Martha Rosler

Den amerikanska feministen och konstnären Martha Rosler har genom sin konst i flera decennier tagit avstånd från krig, sociala orättvisor och konsumtionshets. Husmodern, Vietnamkriget och Donald Trump är saker hon bearbetat via sin konst.

Ända sedan 1960-talet har Rosler genom främst fotografi, fotomontage, videokonst och performanser vågat ställa, ofta obekväma, politiska och samhälleliga frågor. Ikväll föreläser hon i Helsingfors.

Rosler beskrivs ofta som aktivist, men det är ingenting hon själv kallar sig.

– Det är människor som står bakom samhällelig förändring, men konsten kan ha en betydelsefull roll i att hjälpa människor fokusera, formulera och kristallisera sina tankar eftersom konsten ju är specialiserad på det symboliska. Konsten kan på det sättet vara extremt användbar, men den gör ingenting på egen hand.

– Jag skulle också säga att man kallar inte sig själv för en aktivist utan det är andra människor som kan göra det om de ser på en som tillräckligt engagerad. Jag har den största respekten för aktivister men jag ser inte mig själv tillhöra dem.

Däremot har Rosler alltid identifierat sig som och kallat sig för feminist.

– Det fanns en period i USA då feministiska konstnärer inte kallade sig själva feminister förutom de hardcore feministerna som fanns kvar från 70-talet, vilket då betydde jag och några andra människor. Det var lite sorgligt. Men den tiden är förmodligen förbi nu.

– Bland dagens unga konstnärer finns det många feministiska konstnärer och det är fint att se ett återuppvaknande av konst som tar upp feministiska teman och andra genusfrågor som till exempel queer eller maskulinitet.

Mycket av det som görs i konstväg idag är vad vi kallar identitetsbaserad konst. Det behövs verkligen i USA av flera orsaker, särskilt på grund av slaveriets historia och frågor som rör invandring

Parodi som fått kultstatus

Ett av Roslers mest kända verk är den svartvita sexminuter långa videon Semiotics of the Kitchen från 1975. I verket parodierar Rosler dåtida matlagningsprogram och ifrågasätter den husmoderliga gestalten genom att ryckigt och högljutt visa upp olika köksredskap i alfabetisk ordning.

Verket fick ett ljummet mottagande men har sedan dess uppnått en slags kultstatus.

– Precis som största delen av mitt arbete, föraktades videon av konstvärlden som tyckte den var oseriös. Men feministerna förstod genast vad det handlade om och var stora fans av videon.

– Nu gillar också barn den och det har gjorts mängder av hyllningsvideos där folk gör olika saker som passar videons upplägg. Det är helt underbart.

Skärmdump från Martha Roslers videoinstallation "Semiotics of the Kitchen".
Skärmdump från Martha Roslers "Semiotics of the Kitchen" från 1975. Skärmdump från Martha Roslers videoinstallation "Semiotics of the Kitchen". Bild: Martha Rosler Martha Rosler

Inte uppskattad i konstvärlden

Men det här är inte det enda av Roslers verk som långt senare fått ett erkännande.

– Det är intressant hur mottagandet har utvecklats med åren. Det mesta jag gjort har människor från den etablerade konstvärlden börjat visa sin uppskattning för först efter att röken skingrats eller att det politiska läget skiftat.

Påverkades ditt arbete av att du inte fick uppskattning för dina verk i konstvärlden?

– Det var omöjligt för mig att hänsyn till det. Jag insåg tidigt att jag inte hade någon strategi och efter en tid tyckte jag det inte gjorde något. Jag hade ett jobb - jag undervisade i konst vilket fungerade alldeles utmärkt.

– Jag brydde mig inte om vad konstvärlden tyckte och inte tyckte om. Det gick inte att stoppa mig, så jag fortsatte bara med mitt.

I början höll Rosler på med expressionistisk abstrakt måleri. Men när popkonsten slog igenom bytte hon sakta men säkert bana och började istället utforska fotografi, skulpturer, installationer och fotomontage.

– Det var ett helt nytt sätt att tänka. Ett sätt som intresserar sig för den faktiska världen som vi lever i och jag kände att det är åt det här hållet jag ville gå.

Fotomontage ställer verkligheter mot varandra

Rosler är också känd för sina antimilitaristiska fotomontage som hon gjorde i protest mot USA:s inblandning i Vietnamkriget. I dessa verk har Rosler valt att ställa bilder som visar upp det perfekta amerikanska hemmet mot fotografier av krigsscener.

– Jag insåg att jag kunde använda mig av fotomontage för att kunna tala om vår inblandning i ett krig som pågick långt borta och som antydde att det fanns ett “här” och ett “där”. Ett krig som antydde att vi skulle vara olika och ha olika privilegier. Vem har rätt till ett vackert hem och vem har rätt att ligga död utanför våra fönster?

Bild på Martha Roslers verk "Cleaning the Drapes".
Martha Roslers verk "Cleaning the Drapes". Bild på Martha Roslers verk "Cleaning the Drapes". Bild: Martha Rosler Martha Rosler

Nya krig, nya fotomontage

Under det tidiga 2000-talet återvände Rosler till formatet då hon blev ombedd att vara med i en utställning med anledning av USA:s krig i Afghanistan och Irak.

– Jag var så upprörd att jag och mina vänner bildade en konstnärsgrupp som motsatte sig kriget. Då bestämde jag att jag återvänder till och reviderar det format jag gjorde under 1960-talet, trots att jag visste att folk skulle säga “det här har du ju redan gjort”. Men då hade jag ett färdigt svar: vi gör ju ingenting annorlunda, så varför ska jag då göra någonting annorlunda?

Bild på Martha Roslers verk som föreställer USA:s president Donald Trump.
Martha Roslers verk "Point n’ Shoot", 2016 - 2018. Bild på Martha Roslers verk som föreställer USA:s president Donald Trump. Bild: Martha Rosler Martha Rosler

Det senaste kollaget gjorde Rosler i samband med att Donald Trump blev vald till USA:s president. Rosler blev då ombedd att bidra med ett konstverk som föreställde sorg till en onlinetidning.

– Men jag var inte sörjande, jag var rasande!

Resultatet blev ett digitalt kollage som föreställer en scen från ett av Trumps väljarmöten som Rosler täckt med röd text.

– Där skryter Trump om att hans väljarstöd är så starkt att han skulle kunna skjuta någon mitt på ljusa dagen på femte avenyn - där också Trump Tower ligger - utan att han skulle förlora en enda röst till skillnad från hans svaga motståndarkandidater. Han står framför amerikanska flaggor och en vägg som är fylld av namnen på några av de icke-vita människor som blivit skjutna av polisen under de senaste åren.

– Poängen med den här typen av politiska verk är att säga väldigt rakt och tydligt: det är här vi är nu, det här är vad som sker - vad ska du göra åt det?

Martha Rosler föreläser måndagen den 13.5 kl. 18-20 på biografen Orion i Helsingfors (Eriksgatan 15). Föreläsningen ges på engelska. Föreläsningen ordnas av Konstuniversitets Bildkonstakademi och Saastamoisen Säätiö.

Läs också