Hoppa till huvudinnehåll

HIFK:s fotbollsligalag säljs till kinesisk investerare trots fansens protester

HIFK-fansen protesterar.
HIFK:s supportrar vill inte ha att göra med skumma figurer. HIFK-fansen protesterar. Bild: Matti Raivio/All Over Press HIFK Fotboll,fotboll,Supporter,anhängare

HIFK:s ligalag går över i kinesisk ägo. HIFK Soccer rf:s ordförande Christoffer Perret bekräftar åt Yle Urheilu att man kommit överens om affären på måndagen.

Kinesiska Lucas Jin Chang blir HIFK:s nya huvudägare med 51,9 procent av klubben. Perret vill inte avslöja köpsumman.

Jin Chang är också en av huvudägarna i Vejle Boldklubb som spelar i den danska Superligan. Jin Chang köpte klubben tillsammans med moldaviske Andrei Zolotko år 2016. Båda är tidigare spelaragenter.

HIFK får även en ny finländsk delägare som ändå inte vill ha sitt namn i offentligheten. Hans del av klubben är drygt fem procent.

“Inga skummisar”

I finländsk fotboll har man tråkiga minnen av utländska ägare. Allianssis och TamU:s vadslagningsskandaler har inte glömts bort, och även HIFK-bossen Perret har förstått att det lönar sig att vara försiktig.

– Det är av all orsak som man är lite rädd i Finland efter vad som hände med Allianssi, TamU och några andra så kallade “snabbvinster”.

Christoffer Perret, ordförande för HIFK-fotboll.
Christoffer Perret. Christoffer Perret, ordförande för HIFK-fotboll. Bild: Mikael Oivo / Yle HIFK Fotboll,christoffer perret

– Ett starkt argument för oss är ändå att de (Lucas Join Chang och Andrei Zolotko) har varit i Danmark redan några år. Jag vågar påstå att det finns kvickare sätt att göra snabbvinster än att investera i ett lag i tre år och sedan plötsligt bli en skurk, säger Perret.

HIFK:s nya ägare Jin Chang har inte kopplats till vadslagningsfusk, men den mycket aktiva spelartrafiken i Vejle BK har väckt uppmärksamhet. Vejle har under de senaste åren fungerat som en slags mellanetapp för flera utländska spelare.

Till exempel danska Politiken har berättat om Jin Changs planer att höja på kinesiska spelares marknadsvärde genom att låna ut dem till europeiska klubbar. Genom att koppla en spelare till en klubb eller liga som ligger högre upp i fotbollshierarkin, kan man få värdet att stiga.

I Kina har man nuförtiden en 100 procents skatt på utländska spelares transferavgifter. Att bolla med lånekontrakt är ett sätt att kringgå regeln. Det finns ändå inga bevis på att det här skulle vara vad Jin Chang och Zolotko har hållit på med.

Perret berättar att HIFK har varit noga med att kolla bakgrunden. I Vejle har det enligt honom gått mycket bra efter att duon köpte klubben.

– De har varit mycket nöjda och tycker att klubben har fått ett stort lyft. Tidigare gick de på förlust men nu gör de vinst, säger Perret.

Perret medger att spelartrafiken varit livlig i Vejle, men tycker inte att det handlar om en märkvärdigt stor skillnad jämfört med till exempel FC Köpenhamn.

Att spelartrafiken skulle bli aktivare även i HIFK är mycket sannolikt.

Ekonomiska svårigheter i bakgrunden

Under de senaste fyra åren har HIFK gått på förlust sammanlagt en halv miljon euro. Bara i fjol gick man 200 000 på minus.

Oavsett vilken nivå HIFK spelat på så har det blivit rejäla förluster.

– Ligan är egentligen den första serienivån där det överhuvudtaget är möjligt att inte göra en massa förluster varje år.

Perret berättar att HIFK kontaktats av sammanlagt fyra utländska intresserade efter att man på hösten gick ut med nyheten om att klubben är till salu. Utländska investerare lär se mycket mer potential i finländsk fotboll än inhemska.

– Känslan är tudelad. Å ena sidan är jag ivrig, å andra lite rädd över hur det kommer att gå, medger Perret.

HIFK.
HIFK. Bild: Lehtikuva HIFK Fotboll,fotboll

– Huvudsakliga känslan är ändå iver. Vi får äntligen pengarna vi behöver, och dessutom en väldigt stor mängd fotbollskunnande och ett brett internationellt nätverk.

Perret som bekantat sig med Vejles organisation har övertygats av siffrorna han fått se. Nu drömmer han om att HIFK:s framtid ska vara lika ljus.

– Vejles verksamhet har utvecklats enormt. Jag ser ingen orsak till att det inte kunde ske här också.

Fansen har rasat

HIFK-fansen har protesterat aktivt efter att ha hört om förhandlingarna med de utländska affärsmännen. Supportergruppen Stadin Kingit har gjort sin åsikt synlig under matcher och på sociala medier.

Då Jin Chang besökte Helsingfors i april och delade en bild av Domkyrkan på Instagram, fylldes kommentarsfältet av arga och aggressiva hälsningar.

Tom läktare på Tölö fotbollsstadion.
HIFK:s fans protesterade genom att hålla sig borta från läktaren under matchens första tio minuter mot Honka. Tom läktare på Tölö fotbollsstadion. Bild: Matti Raivio/All Over Press HIFK Fotboll,protest

Även Perret har fått en stor mängd respons. Han förstår varför fansen är oroliga, men hoppas också på förståelse.

– Jag tror att en stor del av våra supportrar inser att vi måste utvecklas. Det finns mycket rädsla och misstankar, men jag tror att det till stor del baserar sig på falsk information.

– Många blir säkert nu besvikna och kommer att protestera och vara rasande, konstaterar Perret.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport