Hoppa till huvudinnehåll

HIFK:s nya kinesiska ägare: “Finland är ett u-land vad gäller fotboll, men här finns mycket möjligheter”

HIFK-supportrar har tänt facklor på läktaren.
HIFK-supportrar har tänt facklor på läktaren. Bild: Matti Raivio/All Over Press HIFK Fotboll

HIFK:s fotbollsligalag har fått en ny ägare. Kinesiska Lucas Jin Chang medger att finländsk fotbollskultur är främmande för honom, men samtidigt ser han mycket utvecklingspotential.

Helsingfors IFK:s nya huvudägare Lucas Jin Chang anlände till Finland på söndagen, och följande dag avslöjade HIFK-chefen Christoffer Perret att man nått en överenskommelse vad gäller affären.

Den nya ägare medger direkt att han inte är särskilt bekant med finländsk fotboll.

– Jag vet tyvärr inte så mycket om finländsk klubbfotboll. För tre år sedan såg vi att Danmark är ett bra land vad gäller fotbollsinvesteringar. Nu ser vi samma i Finland, berättar Jin Chang för Yle Urheilu.

Jin Chang är också en av huvudägarna i Vejle BK som spelar i den danska ligan.

– Finland är så klart ett utvecklingsland vad gäller fotboll, men här finns mycket möjligheter. Vi tyckte att det här är ett bra val.

Finländsk klubbfotboll har under 2000-talet haft sina fula stunder. Jin Chang berättar att han inte kände till den stora AC Allianssi-skandalen från 2005 innan han bekantade sig med den i samband med förhandlingarna.

Han har också hört om HIFK-supportrarnas protester.

– Jag förstår att folk är oroade. För oss är fotboll en global passion och business, vi vill inte förstöra det genom att göra något dumt, intygar den nya HIFK-ägaren.

Förändringar på kommande

HIFK har tampats med ekonomiska svårigheter i redan några år. Nu blir det lättare på den fronten.

Perret har medgett att de tidigare skandaler i finländsk fotboll, där utländska ägare varit inblandade, ledde till att man i HIFK varit väldigt försiktiga och gjort ett gediget bakgrundsarbete.

En viktig detalj i avtalet var att HIFK skulle ha rätt till återköp ifall något skulle gå snett.

– Om någon gör bort sig har delägarna förkörsrätt till ett lågt pris. Straffpåföljderna är också betydande, berättar Perret.

I danska Vejle har spelartrafiken varit livlig efter att Jin Chang kom med i bilden för tre år sedan. Att det skulle ske en liknande utveckling i HIFK är sannolikt, men Jin Chang menar att man kommer att gå lugnt framåt, i alla fall till en början.

– Vi är tidigare spelaragenter, så vi har goda kontakter till olika håll i världen. Det är sant att vi skulle kunna skaffa fler spelare, men det betyder inte att vi gör det direkt.

– Vi vill diskutera med tränarna och sportchefen, och göra ordentliga framtidsplaner efter det. Något måste göras, men inte nödvändigtvis genast, säger Jin Chang.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport