Hoppa till huvudinnehåll

Kaapo Kakko-febern har drabbat Yle Sportens podd: "Jag såg inte detta komma, vi upplever något alldeles unikt nu"

Kaapo Kakko gör mål i tom bur, Yle Sportens podd-vinjett överst.
Kaapo Kakko gör mål i tom bur, ett av fem mål så här långt i VM. Kaapo Kakko gör mål i tom bur, Yle Sportens podd-vinjett överst. Bild: AFP / Lehtikuva Kaapo Kakko

I veckans avsnitt av Yle Sportens podd är VM-temperaturen på topp, nationen har drabbats av kollektiv Kaapo Kakko-feber och Antti Koivukangas och Chriso Vuojärvi gör sitt bästa för att vända kappan efter vinden så graciöst och smidigt som möjligt inför den tredje gruppspelsmatchen vid ishockey-VM mot USA.

Händelserna under det finska herrlandslagets två första matcher vid VM-slutspelet i Slovakien dominerar föga överraskande snacket i veckans avsnitt.

För exakt en vecka sedan slog både Antti Koivukangas och Chriso Vuojärvi fast att ett anonymt och profilfattigt landslag kommer att ha en stor utmaning i att bara nå en plats bland de åtta bästa.

– Jag vänder inte kappan helt, men jag reviderar dess position, inleder Koivukangas kryptiskt.

Det svaga ljudet av två par knän som lätt skrapar mot marken när två garvade sportjournalister kryper till korset går nästan att skönja i bakgrunden.

– I grund och botten har inte hemskt mycket ändrat. Lejonen är inte plötsligt en medaljkandidat på pappret, men spelar man som man gjort i de två första matcherna och håller i det flytet mot nästa vecka så luktar det kvartsfinal på allvar, skarvar han i.

Chriso Vuojärvi medverkar direkt från VM-orten Košice och går ett steg längre.

– Jag vill väl gå så långt som att säga att det är helt klart nu att Finland går till kvartsfinal och når det minimimål vi pratade om.

– Finland ser ändå ganska trubbigt ut framåt utöver en viss Kaapo Kakko. Laget har fruktansvärt svårt att göra mål och sen kan vi inte heller blunda för det faktum att Finland mötte ett oinspirerat Kanada i den första matchen medan Slovakien håller ungefär samma klass som Lejonen, menar han.

Kaapo Kakko och Kevin Lankinen.
Kaapo Kakko och Kevin Lankinen - första helgens profilspelare. Kaapo Kakko och Kevin Lankinen. Bild: Lehtikuva Kaapo Kakko,Kevin Lankinen

Kung Kakko

Både Vuojärvi och Koivukangas är ändå tillsammans med en stor del av ishockeyvärlden slagna med häpnad över den 18-årige Kaapo Kakkos framfart.

– Jag såg inte detta komma. Vi upplever något alldeles unikt nu. Jag drar gärna paralleller till Mikael Granlund för åtta år sedan med den skillnaden att Kakko tillsvidare ligger klart före, säger Vuojärvi.

Att en spelare som åldersmässigt hör till ålderklassen U18 kommer in och dominerar hade varken Vuojärvi eller Koivukangas väntat sig.

För Koivukangas finns det en paradox inbakad i Åbosonens framfart.

– En kille som ensamt gör 70 procent av lagets mål i två bejublade arbetssegrar blir plötsligt symbolen för hela insatsen – och om man vill lyfta fram att laget går före jaget väljer man ändå att skydda Kakko på träningen från media, för att understryka att det nu gått lite väl hårt undan i starten, funderar han.

För Vuojärvi var beslutet att inte låta media intervjua Kakko på söndagen helt naturligt, till och med väntat.

Vuojärvi är framförallt imponerad av den mångsidighet Kakko uppvisat.

– Jag var orolig över att han skulle vara sliten och lite tung i kroppen efter den säsong och uppladdning han haft, men så har det absolut inte varit. Den långa pausen verkar ha gjort honom massor med gott. Det är inte heller bara hans mål, utan också hans passningar som är hans styrka. Den dimensionen finns också i hans spel, han är så komplett!

Jukka Jalonen ritar på en tavla
Jukka Jalonen kartar upp planerna för resten av VM, USA väntar redan på måndag. Jukka Jalonen ritar på en tavla Bild: Lehtikuva ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey,Jukka Jalonen

Förutom kvartsfinaldrömmar och Kaapo Kakko diskuterar Koivukangas och Vuojärvi också Kevin Lankinen, de övriga lagens tröga starter och videogranskningarnas effekt på spelets flöde vid VM.

Måndag, torsdag, fredag, söndag

Efter de inledande matcherna (och segrarna) mot Kanada och mot Slovakien ställs Finland på måndagseftermiddagen mot USA.

Därefter väntar två mellandagar innan Danmark på torsdag och Storbritannien på fredag och Frankrike på söndag.

Finland avslutar grundserien mot Toni Söderholms Tyskland den 21 maj.

Toni Söderholm tränar Tysklands ishockeylandslag.
"Söde" - tidigare även Yle Sportens expertkommentator - nu tysk landslaglots. Toni Söderholm tränar Tysklands ishockeylandslag. Bild: Lehtikuva Toni Söderholm

Kvartsfinalerna står på programmet den 23 maj, semifinalerna den 25 maj och medaljmatcherna avgörs söndagen den 26 maj i Bratislava.

Christian Vuojärvi och Christoffer Herberts kommer tillsammans att sköta bevakningen av VM-slutspelet på ort och ställe för Yle Sportens del.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Läs mera:

VM i dag: Matchen i matchen är godbiten – vem är bättre, Kakko eller Hughes?

Kan Kaapo Kakko lotsa Finland till tredje segern i svit? Lejonen möter USA och den finländska VM-stjärnan duellerar mot Jack Hughes, som anses vara åldersklassens bästa spelare.

Läs mera:

Kaapo Kakko prisas för hur komplett han är på och utanför isen: "Det handlar om en ung kille som har fått en bra skolning i Åbo"

I ett anonymt finskt VM-lag har Kaapo Kakko stulit uppmärksamheten genom att göra fem mål på två matcher. I klubblaget TPS har Sami Aaltonen och Mika Suoraniemi följt Kakkos väg till världstoppen och de är inte särskilt överraskade över hur 18-åringen tar för sig.

Läs mera:

Svenskarna öser beröm över Kaapo Kakko som på måndag ställs mot sin draftrival: "Man får inte vara såhär bra när man är 18 år gammal"

Kaapo Kakko är det stora utropstecknet i VM så här långt efter fem mål på två matcher. Även utanför Finland öser hockeyexperter beröm över 18-åringen. Den stora frågan är om Kaapo Kakko i sommar ska NHL-draftas som etta före Jack Hughes som hittills har toppat rankinglistorna. På måndag ställs superlöftena mot varandra då Finland möter USA.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport