Hoppa till huvudinnehåll

Kinas motdrag i handelskriget: Importtullar för 60 miljarder dollar på amerikanska produkter

Donald Trump och Xi Junping tittar på varandra med ländernas flaggor i bakgrunden.
Donald Trump och Xi Junping tittar på varandra med ländernas flaggor i bakgrunden. Bild: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY Donald Trump,Xi Jinping,USA,Kina,flaggor

Kina meddelar att tullarna är ett motdrag mot de förhöjningar av tullar som USA genomförde på fredagen.

Tullarna träder i kraft i början av juni och gäller importen av varor till ett värde på ungefär 60 miljarder dollar. Det motsvarar drygt 53 miljarder euro.

Det är det kinesiska finansministeriet som annonserade de nya tullarna.

Förhandlingarna om ett handelsavtal mellan Kina och USA avslutades utan resultat på fredagen. Då höjde president Donald Trump tullarna på en stor mängd kinesiska importvaror så att tullarna för alla nu är 25 procent.

Tullarna berör 5700 kinesiska produkter vars värde i handeln mellan USA och Kina är 200 miljarder dollar.

Tidigare i dag varnade Trump Kina för att hämnas på de amerikanska tullhöjningarna.

På Twitter skrev Trump: ”Jag säger öppet till president Xi & alla mina många vänner i Kina att Kina kommer skadas allvarligt om ni inte gör ett avtal för då kommer företag att tvingas lämna Kina för andra länder. För dyrt att köpa i Kina. Ni hade ett nästan färdigt bra avtal & ni backade iväg från det!”

Börskurserna i USA har dalat efter att börsen öppnades efter beskeden från Kina. Också på börsen i Helsingfors sjönk kurserna på eftermiddagen under 9 000 poäng för första gången sedan början av januari i år.

Artikeln baserar sig på Kiina aloitti vastatoimet kauppakiistassa: 60 miljardin dollarin edestä tuontitulleja amerikkalaistuotteille skriven av Inka Haukka.

14.5. Datum då tullarna träder i kraft har korrigerats

Läs också