Hoppa till huvudinnehåll

Oroligt i Sri Lanka - sociala medier stängdes och utegångsförbud infördes efter att muslimska butiker attackerades

Soldater på vakt I Negombo 6.5.2019 efter att muslimer och kristna drabbat samman
Soldater på vakt I Negombo 6.5.2019 efter att muslimer och kristna drabbat samman Soldater på vakt I Negombo 6.5.2019 efter att muslimer och kristna drabbat samman Bild: AFP / Lehtikuva Sri Lanka,soldater,Polis,Negombo,islamism,kristna,kyrkor,moskéer

Oroligheterna i Sri Lanka har trappats upp. I dag infördes det en blockad mot de sociala medierna Facebook och Whatsapp på grund av antimuslimska kravaller i flera städer.

Kravallerna följer på de förödande självmordsattackerna mot kristna kyrkor och hotell under påskhelgen då hundratals människor dödades.

Det här är tredje gången som sociala medier stängs av efter de förödande attackerna i april.

Muslimska butiker angreps

Kristna grupper uppges i går ha attackerat muslimska butiker i Chilaw i nordvästra Sri Lanka. Attacken sägs ha varit en ilsken reaktion på ett inlägg på Facebook som en butiksinnehavare hade gjort.

Soldater sköt i luften i ett försök att få kontroll över läget men våldsamheterna spred sig till närliggande städer där muslimska företag blev attackerade.

Ett motorcykelgäng angrep butiker i staden Kuliyapitiya, och fyra personer greps av myndigheterna. Efter det belägrade tiotals personer en polisstation och krävde att de skulle friges.

Enligt lokala invånare vandaliserades en moské under natten.

Utegångsförbud i nordväst

Sri Lanka utfärdade i dag utegångsförbud i de nordvästra delarna av landet efter attackerna mot moskéer och butiker ägda av muslimer, uppger en talesman för polisen.

Enligt talesmannen har utegångsförbudet utfärdats för att man ska få kontroll över läget så att våldet inte sprider sig.

Våldsvågen är den värsta sedan självmordsattackerna påskhelgen.

En soldat på vakt vid en kyrka 12.5.2019 i Sri Lanka
En soldat på vakt vid en kyrka 12.5.2019 i Sri Lanka En soldat på vakt vid en kyrka 12.5.2019 i Sri Lanka Bild: AFP / Lehtikuva Sri Lanka,soldater,Polis,Negombo,islamism,kristna,kyrkor,moskéer

Kyrkor och hotell utsatta för attacker i april

Den 21 april attackerades tre hotell och tre kyrkor av islamistiska självmordsbombare vilket ledde till att 258 människor dödades.

Undantagstillstånd har rått i Sri Lanka efter attackerna, och landets säkerhetsstyrkor har fått omfattande befogenheter att gripa och fängsla misstänkta personer.

Lankesiska soldater inspekterar innehållet i en bil vid en kontroll i Colombo 3.5.2019
Lankesiska soldater inspekterar innehållet i en bil vid en kontroll i Colombo 3.5.2019 Lankesiska soldater inspekterar innehållet i en bil vid en kontroll i Colombo 3.5.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Sri Lanka,soldater,Polis,Negombo,islamism,kristna,kyrkor,moskéer

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Utrikes