Hoppa till huvudinnehåll

Utredningen av Laihelafallet går vidare - Pohjalainen: polisen har gripit en kvinna misstänkt för dråp

En polis och en polisbil syns delvis
En polis och en polisbil syns delvis Bild: Emilia Malin/Yle Polis,Blåljus,brott,polisfordon,utryckningsfordon,Grov stöld

Centralkriminalpolisen har begärt en person häktad i det så kallade Laihelafallet där en kvinna i 60-årsåldern dog under oklara omständigheter. Enligt tidningen Pohjalainen är den häktade en 47-årig kvinna.

I juli 2018 hittades en 60-årig kvinna död i sitt hem i Laihela. Kvinnan hade inga tecken på yttre våld på sin kropp, men polisen har ändå utrett saken som dråp.

I februari gick Centralkriminalpolisen in i utredningen. På måndag begärdes en person häktad.

Utredningen görs i samarbete med Österbottens polisinrättning. Under veckan som gått har man intervjuat flera som tidigare hörts i fallet men också nya personer.

Inga nya tips

Några nya tips har man inte fått in men enligt undersökningsledare Hans Fagerström på Centralkriminalpolisen har man kommit långt i utredningen. Han är ändå förtegen med detaljerna.

- Vi har en bra uppfattning om händelseförloppet, dödsorsak och motiv. Men för att inte försvåra den fortsatta utredningen kan jag inte i det här skedet berätta med. Det jag kan säga är att personen på sannolika skäl är häktad för dråp, säger Fagerström.

Under utredningen har en 47-årig kvinna, en 63-årig man från Vasa och en 57-årig man suttit fängslade i anslutning till dödsfallet. De släpptes alla i slutet av juli.

Polisen förtegen om den häktade

Österbottens tingsrätt tar ställning till häktningsbegäran på tisdagen. Tidningen Pohjalainen hänvisar till uppgifter från tingsrätten om att det är den 47-åriga kvinnan som nu begärts häktad.

De uppgifterna bekräftar inte Fagerström i det här skedet. Han bekräftar inte om det är en man eller en kvinna som häktats eller om det är någon av de tre personer som tidigare förhörts av polisen.

Artikeln uppdaterades den 13 maj 2019 klockan 15:46 med en kommentar med undersökningsledare Hans Fagerström. Han bekräftar inte i nuläget tidningen Pohjalainens uppgifter om att det är en kvinna som är häktad misstänkt för dråp.