Hoppa till huvudinnehåll

Dag fem av regeringsförhandlingar: Förhandlingarna har "flera element på bordet" som påverkar sysselsättningen

Antti Rinne och Pekka Haavisto i Ständerhuset.
Antti Rinne och i bakgrunden Pekka Haavisto på Ständerhuset i Helsingfors. Antti Rinne och Pekka Haavisto i Ständerhuset. Bild: Lehtikuva regeringsförhandlingar,Antti Rinne,Pekka Haavisto

"Det går nog framåt", försäkrar Antti Rinne om regeringsförhandlingarna.

Ett av de centrala målen i regeringsförhandlingarna är att höja sysselsättningsgraden till 75 procent.

Enligt en prognos från Arbets- och näringsministeriet i dag kommer sysselsättningsgraden att stiga ännu i år, men sedan stagnera.

Rinne säger att man i förhandlingarna har varit förberedd på det beskedet.

- Nu behövs det sådana åtgärder som påverkar sysselsättningen direkt och sådana som påverkar den på lång sikt, sade Rinne när han kommenterade hur regeringsförhandlingarnas femte dag har gått.

Han försäkrade att förhandlingarna har "flera element på bordet" som påverkar sysselsättningen, men ville inte i det här skedet nämna vilka konkreta åtgärder det kan handla om.

Han nämnde ändå förlängd läroplikt som en åtgärd som har effekter på sysselsättningen på lång sikt, men underströk att det behövs åtgärder med snabbare effekt än så.

Rinne nämnde också trafikinvesteringar som avgörande för den ekonomiska tillväxten.

"Petteri behöver inte oroa sig"

Tidigare i dag uttalade sig Petteri Orpo (Saml) om att han är orolig för att Centern väljer att gå in för större skuldsättning i en regering med SDP.

Rinne kommenterade det här kort i dag med att konstatera att Samlingspartiet föll utanför regeringsförhandlingarna på grund av att det fanns två olika ekonomiska linjer inom partiet - den linje som tillhörde Petteri Orpo, och den linje som tillhörde andra ekonomiska experter i Samlingspartiet.

- Det förblev oklart vad som är Samlingspartiets linje, det är ett lite svagt ledarskap tycker jag. Men jag vill försäkra Petteri om att han inte behöver oroa sig, vi ska nog se till att den finansiella ekonomin hålls inom rimliga ramar.

Det är SDP, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP som förhandlar i Ständerhuset i Helsingfors.

Läs mera:

Partierna i regeringsförhandlingarna ska snart ha gemensam lägesbild

Regeringsförhandlingarna fortsatte på tisdag morgon i ständerhuset i Helsingfors. Partierna har sysselsatts av diskussioner om den gemensamma lägesbilden. Listorna på experter som hörts tyder på snäv könsbalans.