Hoppa till huvudinnehåll

Dom för sexualbrotten i Uleåborg: Två års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av 13-årigt barn

Man sitter vid ett bord i en grön rock, med huvan dragen framför ansiktet.
Man sitter vid ett bord i en grön rock, med huvan dragen framför ansiktet. Bild: Marko Pinola / Yle Uleåborg,sexualbrott,Uleåborgs tingsrätt

Uleåborgs tingsrätt har i dag dömt en tjugoårig man till två års ovillkorligt fängelse för grovt sexuellt utnyttjade av barn. Offret var vid tillfället 13 år.

Domen gäller Shiraqa Yosefi, en av de åtta personer som misstänks i en sexualbrottshärva som medierna rapporterade om i slutet av förra året. Männen misstänks ha utnyttjat offret grovt under flera månader.

Den dom som i dag föll gäller utnyttjande som skedde mellan september och oktober. Mannen nekar till brottet.

Rätten ansåg att brottet ska klassas som grovt eftersom åldersskillnaden var såpass stor mellan offret och förövaren.

Därtill anser tingsrätten att offret var sårbart eftersom hon saknade förmåga att uttrycka sig och fatta beslut, vilket förövaren borde ha förstått.

Brottet anses också vara grovt eftersom mannen utnyttjade offrets intresse och vid flera tillfällen erbjöd pengar i försök att få offret till en bostad.

Den dömda tog kontakt med offret på sociala medier.

Försvarsadvokaten anser att domen är hård. Advokaten har i skrivande stund inte ännu kontaktat den dömda och det är därför oklart om han kommer att överklaga domen.

Första domen: Fyra års fängelse

Brottshelheten omfattar åtta fall med en misstänkt i varje. Fallen behandlas separat i rätten.

Ett fall har tidigare behandlats i tingsrätten. Förra veckan dömdes en av de åtta männen till fyra års ovillkorligt fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av barn och grov våldtäkt.

Enligt häradsåklagare Pia Mäenpää, som Yle Uutiset har talat med, verkar det inte som att de misstänkta har utnyttjat offret samtidigt och i samma lägenhet.

Mäenpää uppger också att alla misstänkta inte känner varandra. Tre av de misstänkta männen har bott på samma förläggning.

Polisen har berättat att alla misstänkta har kommit till Finland som flyktingar eller asylsökande. En del av dem är finländska medborgare.

Flera fall

Vid samma tider som det nämnda fallet gavs offentlighet berättade polisen också att man utreder flera misstänkta sexualbrottsfall där minderåriga är involverade.

Flera av dem har redan behandlats i rätten.

I den första domen dömdes en man till fängelse för övergrepp på en 10-årig flicka.

I det andra fallet dömdes en 22-årig man till fängelse för våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av en 14-årig flicka.

En 23-årig man har också dömts till tre års fängelse för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Toinen tuomio laajasta seksuaalirikosvyyhdistä: kaksi vuotta vankeutta 13-vuotiaan lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä skriven av Mari Jäntti.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes