Hoppa till huvudinnehåll

Fem av nio Borgårestauranger bryter mot nya regler - redovisar inte köttets ursprungsland skriftligt

köttgryta
Arkivbild. köttgryta Bild: Copyright: steve Mcsweeny / Mostphotos kött,Gryta

Sedan den första maj ska restauranger ange köttets ursprungsland skriftligt, med en markering i menyn eller en lapp på väggen. Fem av nio Borgårestauranger som Yle Östnyland har besökt bryter mot den här förordningen.

Informationen om den nya regeln har inte nått fram till alla. Dessutom verkar få kunder över huvud taget vara intresserade av att veta varifrån köttet på tallriken kommer.

Tanken bakom jord- och skogsbruksministeriets nya förordning är att kunden ska kunna göra ett medvetet val utan att skilt behöva fråga om köttets ursprungsland.

De nya bestämmelserna gäller inte allt kött.

Skillnad på kött och kött

- Från och med den 1.5.2019 ska ursprungslandet för nöt-, svin-, får-, get- och fjäderfäkött anges skriftligen på serveringsplatser såsom restauranger och grillkiosker. Informationen ska finnas tillgänglig före köpbeslutet.

- Anmälningsskyldigheten gäller färskt, fryst och kylt kött. Också för köttfärs måste ursprungslandet uppges.

- Med köttets ursprungsland avses landet där djuret har fötts upp.

- Vid köp på nätet måste konsumenten få samma information som på serveringsplatsen.

- Förordningen gäller i två år, fram till den 30.4.2021.

- Serveringsstället behöver inte uppge ursprungslandet för hästkött, renkött och viltkött. Kraven gäller inte heller råa köttberedningar eller köttberedningar som använts som ingrediens i en måltid.

Exempel: Om en restaurang köper in och tillreder färdigt marinerade bröstfiléer av broiler så behöver ursprungslandet inte anges. Om broilerfiléerna däremot är omarinerade när de köps in så måste restaurangen ange ursprungslandet. Samma gäller köttbullar: Om bullarna är färdigt smaksatta och formade när de kommer till restaurangen så gäller förordningen inte dem.

Källa: Livsmedelsverket

Lapp på väggen

Yle Östnyland besökte nio restauranger i centrum av Borgå. Endast fyra av restaurangerna informerade skriftligt om köttets ursprungsland.

På restaurang Frysarnsstrand i Gamla stan har man satt upp en lapp på väggen. På lappen räknar man upp olika sorters kött och köttets ursprungsland.

Enligt restaurangör Teemu Laakko skulle man inte ha hängt upp någon sådan lista om det inte skulle ha blivit obligatoriskt.

- Varför skulle man det, ingen är egentligen intresserad, konstaterar Laakko.

En man i kockkläder står framför en bardisk och tittar in i kameran. På mannens skjorta står det Fryysarinranta.
Teemu Laakko. En man i kockkläder står framför en bardisk och tittar in i kameran. På mannens skjorta står det Fryysarinranta. Bild: Yle/Mira Bäck restauranger,traktör,frysarnsstrand

Å andra sidan säger han att det har blivit vanligare att kunder frågar om köttets ursprung.

- Nuförtiden frågar de allt oftare varifrån köttet kommer. Det är viktigt att så mycket av köttet som möjligt är inhemskt, säger Laakko.

Också på Bistro Gustaf tar man anmälningsskyldigheten i beaktande.

- Vi byter meny nu i maj, och då kommer vi att lägga till information om ursprungsland i de nya menyerna. Vi har också en lapp med information vid bardisken, säger krögare Mika Gehör.

Enligt Gehör är få kunder intresserade av köttets ursprungsland.

- Emellanåt frågar kunderna varifrån råvarorna kommer, men det är ganska sällan. Ämnet blir aktuellt när pressen skriver om det, säger Gehör.

Ursprungsland utan betydelse

Utanför en asiatisk restaurang i centrala Borgå stöter vi på Eetu och Kiia Taponen. De ska strax gå in och äta lunch.

- Visst är det roligt att veta från vilket land köttet kommer, men inte spelar det egentligen någon roll för mig, säger Kiia Taponen.

En ung kvinna och en ung man står i centrum av Borgå.
Kiia och Eetu Taponen. En ung kvinna och en ung man står i centrum av Borgå. Bild: Yle/Mira Bäck människor,Borgå,Eetu Taponen

Eetu Taponen instämmer.

- Det är inte så stor skillnad, men det skulle kanske vara bättre om det är från Finland, säger han.

Ingendera av dem har någonsin frågat om köttets ursprungsland när de har ätit ute. De har båda märkt att restauranger allt oftare märker ut varifrån köttet kommer, särskilt efter den nya förordningen tagits i bruk.

- Men alla gör inte det, säger Kiia Taponen.

Dålig informationsgång

Krögaren Mika Gehör hade hört om anmälningsskyldigheten i god tid via MaRa, fackförbundet för rese- och restaurangbranschen, samt läst om den nya förordningen i olika branschtidningar.

Alla restaurangägare verkar inte vara lika insatta. Flera av krögarna vars restauranger inte informerade om ursprungsland sade att de helt enkelt inte hade hört om några nya bestämmelser.

En man klädd i svart står mitt i en tom restaurang. Han ler och håller handen på en stolsrygg.
Mika Gehör på Bistro Gustaf. En man klädd i svart står mitt i en tom restaurang. Han ler och håller handen på en stolsrygg. Bild: Yle/Mira Bäck restauranger,traktör,Bistro Gustaf

Enligt stadsveterinären och hygieniker Seija Heikkinen så är man på livsmedelstillsynen i Borgå medvetna om att en del restaurangägare ännu inte känner till de nya bestämmelserna.

- Man skulle ha kunnat informerat bättre om beslutet. Eftersom den här anmälningsskyldigheten baserar sig på en nationell förordning så tycker jag att Livsmedelsverket kan informera lite mer, liksom fackförbundet MaRa, säger Heikkinen.

Enligt Heikkinen funderar livsmedelstillsynen på att skicka ut ett eget infobrev till traktens krögare.

Man skulle ha kunnat informerat bättre om beslutet― Seija Heikkinen

I samband med vanliga kontrollbesök kommer livsmedelsinspektörerna att säga till om att köttets ursprungsland måste stå på något synligt ställe, men man kommer inte att straffa någon för att informationen fattas.

- Inte i det här skedet. Vi kan anta att alla ännu inte har blivit informerade, och det skulle därför vara för hårt att genast börja dela ut straff. Vi använder mjukare metoder, säger till om att saken bör fixas och kollar upp att det sköts, säger Heikkinen.