Hoppa till huvudinnehåll

Jämställdhetsombudsmannen slår fast: Olika ersättningar för herr- och damspelare strider inte mot lagen

Linda Sällström kämpar om bollen mot Serbien.
Linda Sällström kämpar om bollen mot Serbien. Bild: imago/Aleksandar Djorovic/ All Over Press fotboll,Finlands damlandslag i fotboll,Linda Sällström

Finlands Bollförbund har inte brutit mot jämställdhetslagen då man betalat ut mindre ersättning till damlandslagsspelere än herrspelare. Det skriver jämställdhetsombudsmannen Jukka Maarianvaara nu i ett utlåtande.

Bollförbundet har under det senaste året granskats för de ersättningar som man betalar ut till spelare i samband med landslagsuppdrag. Herrspelare har haft större bonusar en damspelare då man representerat Finland.

Jämställdhetsombudsmannen Jukka Maarianvaara konstaterar i ett utlåtande att de olika landslagsersättningarna inte bryter mot jämställdhetslagen och den ekonomiska situationen inte är jämförbar.

Herrlandslaget går på plus medan damlandslaget är en förlustaffär för Bollförbundet. Inkomsterna från herrlandslaget används också för att finansiera bland annat dam- och juniorlandslagen.

Bollförbundet får statligt stöd och ska arbeta för jämställdhet och Maarianvaara anser att lika ersättning skulle främja jämställdheten.

– Jag uppskattar det långsiktiga arbete Bollförbundet har gjort för att främja jämställdheten. Lika ersättning skulle vara ett starkt ställningstagande från Bollförbundet att dam- och herrfotboll är lika värdefull och viktig, skriver Maarianvaara.

Bollförbundet: Uttalandet stöder vår uppfattning

Spelarna i herrlandslaget valde förra hösten också att sänka sina bonusar för att damernas ersättningar skulle bli högre.

Från Bollförbundet säger man att man har hörsammat jämställdhetsombudsmannen önskan och man kommer nu att jobba vidare.

– Vi håller med om det finns mycket jobb kvar att göra och det här överensstämmer med våra önskningar.

– Vi har aktivt arbetat för att främja jämställdhet och utveckla dam- och flickfotbollen. Uttalandet stöder vår uppfattning om att vi är på rätt väg, säger generalsekreteraren Marco Casagrande i ett pressmeddelande.

Läs mera:

Damlandslagets missnöje leder till åtgärder – Bollförbundet granskas för diskriminering

”All ekonomisk hjälp som vi kan få är värdefull.” Tinja-Riikka Korpela hoppas att den inledda utredningen mot Bollförbundet ska ge effekt.

Läs mera:

Finlands herrlandslag bantar sina bonusar rejält för damernas skull – stolt Tim Sparv vill stöda kvinnliga kollegernas vardag

Herrlandslaget i fotboll prutar på sina landslagsersättningar med ungefär en tredjedel för att damerna ska få mer pengar. Jag tror på tillväxten inom damfotbollen, säger herrkaptenen Tim Sparv till Ilta-Sanomat.

Läs också