Hoppa till huvudinnehåll

Kinesisk ägare ska trygga HIFK:s framtid: ”Alla tror att det alltid kommer någon finlandssvensk och ger oss pengar”

HIFK.
HIFK. Bild: Lehtikuva HIFK Fotboll,fotboll

Supportrarna behöver inte vara oroliga över att HIFK:s fotbollslag sålts till en kinesisk investerare. Affären ska utveckla fotbollsverksamheten i föreningen samtidigt som namnet och logon stannar i finländsk ägo säger René Österman som är ordförande för centralstyrelsen i HIFK.

I går blev det klart att HIFK övergår i kinesisk ägo. Affärsmannen Lucas Jin Chang har köpt 51,9 procent av aktierna.

De senaste åren har HIFK gjort en förlust på sammanlagt en halv miljon euro. Via försäljningen får man nu in närmare två miljoner euro som ger klubben nya och större möjligheter att bygga en stabil satsning och utveckla verksamheten.

– Båda parterna vill se en utveckling. Jag tror inte att någon köper ett företag bara för att förstöra det. Vi får nu större ekonomiska muskler och det är också bra för finsk fotboll eftersom det endast är livskraftiga klubbar som kan utveckla sporten.

– Alla tror att det här är IFK och att det alltid kommer någon finlandssvensk och ger oss pengar. Vi ha försökt och det fungerar inte så, säger René Österman som är ordförande för centralstyrelsen i HIFK till Yle Urheilu.

Rene Österman, VD HIFK fotboll
René Österman. Rene Österman, VD HIFK fotboll Bild: Yle / Christian Vuojärvi HIFK Fotboll,rené österman

HIFK Soccer rf. har nu en ägarandel på 35,5 procent efter att affären genomförts. I den andelen ingår bland annat namnet och logon eftersom man är medlem i Idrottsföreningen Kamraterna, Helsingfors r.f. HIFK Soccer rf. äger även serieplatsen.

HIFK ville från början utöka ägarbasen men fler lokala investerare men det lyckades inte. Intresset var större från utlandet och det hela landade slutligen i en affär med Lucas Jin Chang.

Kinesen Lucas Jin Chang står och håller i en mikrofon.
Lucas Jin Chang. Kinesen Lucas Jin Chang står och håller i en mikrofon. Bild: Lehtikuva fotboll,HIFK Fotboll,lucas jin chang

Hoppas att protesterna inte ska påverka laget

Supportrarna har uttryckt sin oro och protesterat sedan förhandlingarna med Chang blev kända. Även Changs motiv har ifrågasatts men Österman är inte orolig.

– Vi har kollat upp bakgrunden så bra som det bara gått och använt oss av alla hjälpmedel. Om någon hävdar att det är något skumt så måste man först lägga fram bevis.

– Det här är ett nytt sätt att tänka. Ofta minns man att då det varit utländska ägare tidigare så har det slutat i katastrof, säger Österman.

Österman hoppas också att supportrarnas protester inte ska gå ut över laget.

– Det viktigaste är att spelarna får stöd från supportrarna. Man får protestera men rikta det mot ledningen. Spelarna, tränarna och alla andra har inte varit inblandade i det här, säger han.

Läs mera:

HIFK-fansen protesterar.

HIFK:s fotbollsligalag säljs till kinesisk investerare trots fansens protester

HIFK:s ligalag går över i kinesisk ägo. HIFK Soccer rf:s ordförande Christoffer Perret bekräftar åt Yle Urheilu att man kommit överens om affären på måndagen.

Läs mera:

HIFK-supportrar har tänt facklor på läktaren.

HIFK:s nya kinesiska ägare: “Finland är ett u-land vad gäller fotboll, men här finns mycket möjligheter”

HIFK:s fotbollsligalag har fått en ny ägare. Kinesiska Lucas Jin Chang medger att finländsk fotbollskultur är främmande för honom, men samtidigt ser han mycket utvecklingspotential.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport