Hoppa till huvudinnehåll

Ni frågade: Får kommundirektörer regeringsförhandla för ett partis räkning?

Hallitusneuvottelut käydään Säätytalolla
Regeringsförhandlingarna äger till största del rum i Ständerhuset. Hallitusneuvottelut käydään Säätytalolla Bild: Pekka Tynell / Yleisradio regeringsförhandlingar,Ständerhuset

Är det lagligt att Jakobstads, Larsmos och Kronobys kommundirektörer representerar SFP under de pågående regeringsförhandlingarna, frågar sig några av Yle Österbottens läsare. Vi lät frågan gå vidare till Ida Sulin, direktör vid Finlands Kommunförbund.

Tre österbottniska kommundirektörer, Kristina Stenman, Malin Brännkärr och Gun Kapténs, deltar just nu i regeringsförhandlingarna för SFP:s räkning. Kapténs sitter i den undergrupp som förhandlar om social- och hälsovårdsreformen, Brännkärr i arbetsgruppen som tar sig an rättsstaten Finland och Stenman sitter i undergruppen till den arbetsgruppen.

Kommundirektör Gun Kaptens
Gun Kapténs. Kommundirektör Gun Kaptens Bild: Yle/Kjell Vikman Larsmo,kommundirektörer,gun kapténs

Men är det här ens lagligt enligt rättsprinciperna för god förvaltning, kan en kommundirektör plötsligt driva ett partis ärenden?, frågar sig en läsare.

Yle Österbotten ringde upp Ida Sulin, direktör på Kommunförbundet, för att få svar på den frågan.

De flesta kommundirektörer politiskt aktiva

Sulin säger att de flesta kommundirektörer i dag är politiskt aktiva, oftast då just i ett parti, fast kommundirektörstjänsterna inte är partipolitiskt knutna.

– Det är ingen förutsättning att kommundirektörerna är politiskt aktiva, men inte heller någon nackdel. Man får inte diskriminera människor på basen av deras politiska åsikter, säger Sulin.

Ida Sulin
Ida Sulin. Ida Sulin Bild: Kommuntorget kommuner,Ida Sulin

Det här på samma sätt som att man inte kan särbehandla någon för dess religiösa uppfattning.

Jobba för SFP

En annan läsare frågar sig hur är det möjligt att flera av de österbottniska kommundirektörerna helt plötsligt börjar jobba för SFP?

Är det faktiskt korrekt att en kommundirektör helt plötsligt börjar engagera sig i ett enskilt partis göromål, som kommundirektör borde man väl vara politiskt neutral och objektiv?

Ida Sulin säger att en kommundirektör inte kan favorisera någon i sin tjänst utgående från vilket parti hen tillhör. Men det kan hända att de uppstår jävssituationer.

Säg att kommundirektören tillhör ett visst parti och just det partiet vill ha stöd av kommunen. Då kan man vara jävig på samma sätt som man kan vara jävig i många andra frågor säger Sulin.

– Att man är partipolitiskt aktiv utgör inget hinder att ta emot en kommunal tjänst. Däremot är det ett sätt att vara engagerad i sin omgivning.

Ledighet bestäms av förvaltningsstadgan

Yle Österbottens läsare påpekar också att ingen av dem har sökt tjänstledigt från sina arbetsgivare. Under måndagen meddelade dock staden Jakobstad att Kristina Stenman är tjänstledigt från sitt arbete som stadsdirektör medan regeringsförhandlingarna pågår.

Stadsdirektör Kristina Stenman
Kristina Stenman. Stadsdirektör Kristina Stenman Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten (historiskt landskap),Jakobstad,stenman

Om en kommundirektör kan delta i regeringsförhandlingar är en sak mellan direktören och arbetsgivaren säger Sulin, och kommundirektör eller inte så är det en bra sak för regionen att ha starka människor som kan tala för sin sak med i förhandlingarna, menar hon.

– Men de är inte där i egenskap av att vara kommundirektörer, till deras arbete hör inte att regeringsförhandla, säger Sulin.

När de förhandlar sköter de inte sitt arbete som kommundirektörer.

Malin Brännkärr
Malin Brännkärr. Malin Brännkärr Bild: Nathalie Lindvall malin brännkärr

Känner kommunernas vardag

Hur man löser frågan om ledighet beror på vad som står i kommunens förvaltningsstadsga, och det kan vara olika. Där står det med vem man kan förhandla om ledigheter, säger Sulin.

Men vanligt är det inte att kommundirektörer lösgörs från sina arbetsuppgifter för att delta i regeringsförhandlingar. Det är första gången som någon ringer Ida Sulin och Kommunförbundet för att fråga om de här ärendena.

– Men för vår del tycker vi det är en positiv sak att kommunerna är välrepresenterade, att det finns folk med i förhandlingarna som förstår sig på en kommuns vardag. Det bådar gott för regeringsprogrammet, säger Ida Sulin.