Hoppa till huvudinnehåll

Packade garderober och fyllda tamburgolv - vi väntas konsumera mer kläder och skor i framtiden

Två personer som håller i shoppingkassar under Black Friday.
Två personer som håller i shoppingkassar under Black Friday. Bild: EPA/ Erik S. Lesser shopping,konsumtion,Black Friday,Shoppingcenter,shoppingturism

I fjol handlade finländarna kläder och skor för drygt 4,7 miljarder euro och år 2023 kommer motsvarande siffra vara 5,2 miljarder. Det framgår ur en marknadsprognos som förbundet Finsk Handel har tagit fram.

Det innebär en ökning med ungefär 2 procent varje år fram till 2023. Statistiken kommer från internationella Statista och Statistikcentralen, och enkäter av Kantar TNS.

Finsk Handel är handelsbranschens arbetsgivarförbund. Det är en riksomfattande intresseorganisation som har till uppgift att främja handeln i Finland.

Från 859 till 934 euro

I dag lägger den genomsnittliga finländaren ungefär 850 euro varje år på kläder och skor. År 2023 väntas vi handla för 934 euro.

Kläder för kvinnor och flickor går bättre åt än kläder för män och pojkar.

Klädkonsumtionen väntas alltså öka, fastän intresset för hållbar utveckling ökar och allt fler ser klimatförändringen som ett allvarligt hot.

- Unga vill också skaffa sina egna saker, säger Jyväskyläprofessorn Heikki Kar­ja­luo­to som är expert på marknadsföring och som är del av forskningsteamet bakom prognosen.

Opiskelijoiden ilmastolakko Senaatintorilla 5.4.2019.
Opiskelijoiden ilmastolakko Senaatintorilla 5.4.2019. Bild: Laura Railamaa / Yle klimatstrejk,studerande,Senatstorget

Han säger att enkäterna visar att både unga och gamla, i både Sverige och Finland, är intresserade av hur deras konsumtion påverkar naturen och klimatet.

Så varför ökar då finländarnas konsumtion? Att tillverka plagg har en stor påverkan på miljön och textilindustrin är den näst mest förorenande industrin efter olja.

Det finns flera faktorer som påverkar utöver viljan att konsumera hållbart förklarar Karjaluoto. Till exempel unga har generellt sätt inte lika mycket pengar vilket kan göra att de vänder sig till snabbmode-kedjor.

- För unga kan produktens pris spela roll. Bland de unga finns det många studerande och personer som lever på en liten budget.

Karjaluoto säger också att second hand handeln räknas med i konsumtionen.

Ställs de unga i en konflikt mellan att konsumera ansvarsfullt och att ha de senaste kläderna som så kallade influencers gör reklam för på sociala medier?

- Vi vet att unga använder sociala medier betydligt mer än äldre som får reklam via mera traditionella kanaler såsom tidningar och tv. Vi vet också att desto yngre du är desto mer påverkas du av reklam, säger Karjaluoto, men någon klar koppling drar han inte baserat på materialet.

tyttö laittaa kenkiä jalkaan ja selaa samalla Instagramia
Många influencers erbjuder rabattkoder vilket kan locka unga att konsumera. tyttö laittaa kenkiä jalkaan ja selaa samalla Instagramia Bild: Yle/Sari Veikkolainen Instagram,Yle Oppiminen

Det som Karjaluoto däremot kan se med hänvisning till sociala medier är att betydligt fler av de som handlar på nätet uppger att de använder Google som första källa.

Sedan följer en mindre andel som använder sociala medier. I dagsläge går det lätt att hitta en produkt genom att klicka på en länk och en på en bild.

Finländare spenderar mindre än andra

Även om finländarna lägger hundratals euro på kläder varje år så lägger andra betydligt mer.

I den internationella prisjämförelsen har man använt sig av den amerikanska dollarn.

Mest pengar lägger den genomsnittliga norrmannen som shoppar kläder för 1 258 dollar. Finländarens klädinköp på 819 dollar är ungefär 65 procent av norrmannens.

Halpoja kenkiä liikkeessä
Halpoja kenkiä liikkeessä Bild: All Over Press skor,H&M,Fast fashion,realisation

Österrikarna hostar upp mest pengar per person för skor, de köper skor för 279 dollar per personen varje år. Finländarnas skoinköp på 144 dollar är drygt häften av österrikarnas.

Störst är marknaden för skor och kläder i USA, men konsumtionen ökar också i Kina och Indien.

Billiga klädkedjor och sportgrejer

Sportmärken och billiga klädmärken innehar topplaceringar globalt sett då det gäller var vi handlar. Nike är överlägset etta, men också snabbmode-företagen Zara och H&M ligger högt på listan.

I Finland handlar vi i dag främst i stormarknaden Prisma, men också i affärskedjan Tokmanni, stormarknaden K-Citymarket och klädjätten H&M. På femte plats kommer nätjätten Zalando.

I huvudstadsregionen är företagen som ligger fem i topp nästan de samma som i övriga landet, förutom att varuhuset Stockmann ligger i topp. Därefter följer Prisma, Tokmanni, K-Citymarket och H&M.

Stockmann i Helsingfors
Den genomsnittliga invånaren i huvudstadsregionen spenderade mest i Stockmann då det gäller köp av kläder och skor. Stockmann i Helsingfors Bild: Yle/Carolina Husu Helsingfors,Stockmann

Även om Zalando ligger på femte plats gillar finländarna fortfarande att shoppa i fysiska butiker. Den digitala handeln börjar ändå spela en allt större roll. Ungefär en fjärdedel av inköpen görs i dag på nätet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes