Hoppa till huvudinnehåll

Pohjalainen: Tingsrätten häktade kvinna misstänkt för dråp i Laihelafallet

Krp:n rakennus vantaalla.
Österbottens polisinrättning och Centralkriminalpolisen har samarbetat för att lösa Laihelafallet. Krp:n rakennus vantaalla. Bild: Markku Rantala / Yle Centralkriminalpolisen (CKP),Vanda

En kvinna född 1971 häktades på tisdagen av Österbottens tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för dråp på en annan kvinna i Laihela ifjol, skriver Pohjalainen. Åtal ska väckas före medlet av augusti.

Det var i juli 2018 som en 60-årig kvinna hittades död i sitt hem i Laihela. Kvinnan hade inga tecken på yttre våld på sin kropp, men polisen har ändå utrett saken som dråp.

Häktningsförhandlingarna under tisdagen räckte i omkring två timmar och bakom stängda dörrar uppger Pohjalainen.

Beslutet om häktning gjordes ändå på sannolika skäl. Åtal i fallet ska väckas senast den 19 augusti.

Oklara omständigheter

Fallet har på många sätt gett polisen huvudbry. Den 60-åriga kvinnan bar inga spår av yttre våld och det tog tid innan dödsorsaken kunde fastställas.

Redan i ett tidigt skede av utredningen fängslades den nu häktade kvinnan, offrets make och en 63-årig man från Vasa misstänkta för inblandning i dödsfallet.

De släpptes alla ändå i slutet av juli och då Österbottens polisinrättning hållit i utredningen i ett halvt år valde man att ge över utredningen till Centralkriminalpolisen. Till beslutet bidrog stor resursbrist.

Tidningen Pohjalainen skriver att fallet aktivt utretts under de senaste veckorna, bland annat med förhör av flera personer. Det här arbetet ledde fram till det gonombrott i arbetet som nu gjort att den 47 år gamla kvinnan kunde häktas.

Från CKP uppgav undersökningsledare Hans Fagerström på måndagen att polisen nu har en bra uppfattning om händelseförloppet, dödsorsaken och motivet bakom dådet.