Hoppa till huvudinnehåll

Polisen ber alla att hålla koll på sina hundar: “En lös hund kan få förargliga följder”

Hundar på en strand.
Så här får det inte vara – på allmänna badstränder måste hundar vara kopplade, skriver polisen. Hundar på en strand. Bild: Mostphotos hund

Polisinrättningen i Västra Nyland påminner om hunddisciplinen. Polisen får årligen tiotals frågor om allt som rör hundar och vill därför påminna om spelreglerna som är skrivna i lag. Samtidigt är de medvetna om att det är ett ämne som kan provocera.

Hundbajset ska plockas upp, hundarna får inte gå lösa och hundägarna måste se till att hunden inte okopplat tar sig in på områden såsom allmänna badstränder och lekplatser.

Polisinrättningen i Västra Nyland kontaktas ofta om lösa hundar eller hundar som slitit sig, samt frågor som berör hundbajs.

– Enligt ordningslagen (som innehåller en särskild paragraf om hunddisciplin) ska ägaren eller innehavaren av en hund hålla hunden kopplad inom tätorter, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Det är ett omdebatterat ämne, men lagen ska följas.

– När man talar om fyrfotingar som är viktiga för människor är det naturligtvis lätt att känslorna tar över, skriver polisen.

Bajset ska plockas upp!

Flera andra regler gäller för hundägare. Det handlar inte bara om att hålla hunden kopplad inom tätorter.

Hunden får inte okopplad ta sig ut på motionsslingor, allmänna badstränder, lekplatser för barn, torg under torgtid och skidspår för allmänt bruk, samt idrottsplaner.

Det är endast okej att ha hundar okopplade på dessa ställen om det är särskilt tillåtet.

Det gäller också att ha med bajspåsar på promenaderna.

– Personen som rastar hunden ansvarar för att se till att hundens bajs inte lämnas kvar i miljön inom en tätort på ett område som underhålls, påminner överkommissarie Juha Rosendahl.

Förbud mot bajsande hundar
Förbud mot bajsande hundar Bild: Mikael Crawford/Yle hundbajsförbud

Ibland får hundar springa fritt, men i somliga fall krävs tillstånd

Hunddisciplinen är sträng, men det finns också ett flertal ställen där fyrfotade kamrater får springa fritt.

Hundarna får leka och röra sig utan koppel bäst de vill på en sluten gård, träningsplats för hundar och i hundparker.

– Men visst ska ägaren eller innehavaren av hunden ha översikt över hunden även på dessa platser, säger Rosendahl.

Spade och kratta i gräs
På slutna gårdar får hundarna röra sig fritt. Spade och kratta i gräs Bild: Yle/Fredrika Sundén Lappträsk,hundparker,lappträsk hundpark

Det som alla hundägare kanske inte vet eller minns är att hundarna inte får hållas okopplade utan övervakning i skogen eller på landsbygden.

För att hunden ska få vara okopplad på någon annans område krävs markägarens eller jakträttshavarens tillstånd.

Särskilda regler under våren och sommaren

Under våren och sommaren gäller det att ha extra koll på hundarna. Andra djur kan skadas om hundarna inte är kopplade.

– Från den 1 mars till den 19 augusti ska hundar som är utomhus hållas kopplade eller så att de omedelbart kan kopplas. Speciellt så här på våren är naturen full av bobyggande och flera arter börjar få tillskott i familjen. En lös hund tänker normalt sett inte på sådant, vilket kan ha förargliga följder, säger Rosendahl.

En hund som springer löst kan också vara skrämmande för exempelvis mötande joggare. En person som är rädd för hundar vet kanske inte om hunden i fråga är snäll eller inte.

– Det är också schysst mot andra som vistas ute att hålla sin hund nära sig – och gärna kopplad, skriver polisen avslutningsvis i sitt pressmeddelande.