Hoppa till huvudinnehåll

Skog brann i Salo - se upp med öppen eld, varning för skogsbrand gäller

Brandman släcker eld i en skog
Räddningsverket har ryckt ut för att släcka bränder i terrängen i Salotrakten . Brandman släcker eld i en skog Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa brandmän,bränder,skogsbränder,markbränder,släckning av bränder,eldsvådor,terrängbrand

Två bränder bröt ut i terrängen på tisdag eftermiddag i Salotrakten.

I Kokkila i Halikko brann 3000 kvadratmeter skogsbotten. Vid tretiden hade räddningsverket lyckats begränsa branden. Eftersläckningsarbetet fortsätter under eftermiddagen och kvällen.

- Det var en jordbrukare som råkade se att det brann och larmade räddningsverket till platsen, berättar jourhavande brandmästare Markus Rautio.

Cirka en hektar undervegetation brann också på Noppilantie i Muurla under eftermiddagen.

Räddningsverket påminner allmänheten om att det råder varning för skogsbrand i Egentliga Finland och på Åland.

- Det är förbjudet att göra upp öppen eld. Det gäller att vänta om man till exempel vill bränna ris och kvistar, säger Markus Rautio till Yle Åboland.

Kontrollerad bränning i Tykö

Samtidigt håller Forststyrelsen på med att bränna skog i Tykö nationalpark under tisdag och onsdag. Arbetet görs under noggrant kontrollerade former för att hindra branden från att sprida sig.

Bränningen orsakar kraftig rökutveckling och allmänheten rekommenderas därför inte röra sig i närheten av området under de närmaste dagarna.

Det är ett område på 4,5 hektar på norra sidan av sjön Puolakkajärvi i Metsäkulma som ska brännas.

Syftet med bränningen är att göra det lättare för nya generationer av skog att växa. Det förbättrar också levnadsförhållandena för arter som lever av brunnet eller murket trä.