Hoppa till huvudinnehåll

Tafatta propagandamakare leder facket i Kina – förbjudet organ försöker hjälpa

Han Dongfang
Tre gånger i veckan fungerar Han som värd för ett radioprogram på internet som riktas till arbetarna i Kina. Kommunistpartiet försöker blockera sändningarna, men Han har ändå hundratusentals trogna lyssnare. Han Dongfang Bild: Yle / Björn Ådahl Kina

Ilskna protester och strejker blir allt vanligare på arbetsplatserna i Kina. Det styrande kommunistpartiet struntade länge i missnöjet bland arbetarna, men nu kräver presidenten Xi Jinping att partiet ska börja medla i arbetstvisterna. I det autonoma Hongkong vill en i det övriga Kina förbjuden organisation bli arbetarnas räddande ängel.

En unik strejkkarta uppdateras nu regelbundet på internet. Kartan är förbjuden i Kina men det styrande kommunistpartiet förmodas ändå vara tacksamt för att den finns.

Kartan är utarbetad av den likaså förbjudna organisationen China Labour Bulletin. Kartan visar hur många strejker som pågår i vart och ett av de kinesiska landskapen.

– Kinas officiella och enda fackförbund vet att det inte på egen hand kan samla ihop den här informationen. Därför är förbundet en av de mest trogna läsarna av våra webbsidor, säger Han Dongfang som grundade China Labour Bulletin för mer än tjugo år sedan.

Arbetarnas vän, viktigt nätverk

Han Dongfang har ägnat sitt liv åt att försöka stöda de kinesiska arbetarna. Han släpps inte in i Kina, men i det autonoma Hongkong kan han fungera fritt.

Under årens lopp har Han skapat ett riksomfattande nätverk av kontaktpersoner. De meddelar China Labour Bulletin när det har uppstått en strejk eller andra problem på en arbetsplats.

Karta.
China Labour Bulletins karta visar att det ordnas mest strejker i det sydligaste Kina. Där är arbetarna mer medvetna om sina rättigheter än i det övriga landet. Karta. Bild: Yle / Björn Ådahl Karta

– Jag pratar också ofta med upprörda arbetare från alla delar av Kina. De vill få råd av China Labour Bulletin, för de har inga andra instanser att vända sig till, berättar Han på sitt kontor i en förort i Hongkong.

Inget stöd, tystade aktivister

I fjol fick China Labour Bulletin reda på drygt 1 700 strejker. Han Dongfang säger att det säkert bara är en liten del av alla arbetskonflikter som ägde rum i det väldiga landet.

I praktiken är arbetarna hjälplösa. Det enda tillåtna fackförbundet är underställt kommunistpartiet, och det är ökänt för att det aldrig stöder arbetarna i konfliktsituationer.

Samtidigt har kommunistpartiet kväst försöken att grunda obundna fackföreningar. Under de senaste åren har så gott som alla fackföreningsaktivister fängslats eller oskadliggjorts på andra sätt.

Dramatisk helomvändning, okunniga medlare

Partiets hårdhänta linje har fått Han Dongfang att ändra taktik. Förr stödde han aktivisternas försök att grunda obundna fackförbund, men det var lönlöst.

Nu strävar Han i stället efter att vägleda dem som jobbar för det officiella fackförbundet. Han vill med andra ord samarbeta med ett organ som officiellt betraktar honom som en fiende.

– Jag pratar dagligen via internet med representanter för förbundet. Nyss gav jag till exempel råd åt en man som förgäves hade försökt medla i en konflikt mellan byggnadsarbetare och ett byggbolag, säger Han.

Propaganda i tankarna, utsugna arbetare

Han förklarar att de som jobbar för det officiella fackförbundet absurt nog inte har en aning om hur de kan stöda arbetarna även när de vill göra det. Det beror på att de har skolats att sköta helt annorlunda uppgifter.

– Förbundet hör till partiets propaganda-avdelning. Dess uppgift har alltid varit att bedriva propaganda och inte att ha att göra med arbetarnas problem, konstaterar Han.

Som exempel på vanliga problem nämner Han att arbetsgivaren vägrar att betala arbetarnas löner, att arbetarna tvingas att fungera i farliga omständigheter och att de inte får kompensation när de drabbas av arbetsolyckor. Han betonar att strejkerna nästan alltid ordnas när arbetarna upplever att de har blivit kränkta och inte för att de kräver till exempel löneförhöjningar.

Arkivering av radioprogram.
Han arkiverar sin kommunikation med utsugna arbetare. Ofta måste han vädja till dem för att de inte ska låta sin ilska ta sig uttryck i våld. Arkivering av radioprogram. Bild: Yle / Björn Ådahl radio

Bekymrad president, ineffektiv order

Arbetskonflikterna har blivit så vanliga att de oroar också Kinas högsta ledning. Den mäktiga presidenten Xi Jinping har personligen visat att han inte är nöjd med nuläget.

– Xi har inte råd att förlora arbetarnas stöd. Pressen på honom ökar hela tiden, kommenterar Han.

Xi beordrade därför redan för tre år sedan det officiella fackförbundet att gå in för att medla i arbetskonflikter och att få arbetarna på sin sida. Hittills har resultaten varit obefintliga.

Verklig veteran, stora uppoffringar

  • Han Dongfang har personliga orsaker att ställa sig negativt till kommunistpartiet. År 1989 ledde han en grupp arbetare som deltog i demonstrationerna på Himmelska fridens torg i Peking.
  • I det rådande tumultet hade Han gått i land med att grunda det kommunistiska Kinas första och hittills enda obundna fackförbund. Han var då 25 år gammal.
  • Efter att soldater kväste protesterna genom att meja ner hundratals demonstranter häktades Han. I fängelset insjuknade han sedan i tuberkulos och förlorade en lunga.
  • Efter det utvisades Han till USA för att få vård. Genast när han hade återhämtat sig försökte han återvända till Kina, men han blev inte insläppt i landet.
  • Sedan dess har Han bott i Hongkong. Han har inte en enda gång fått besöka sina föräldrar som lever i Peking.

Omvänd uppgift, ironisk situation

Han Dongfang är inte förvånad över att missnöjet bland arbetarna inte har minskat. Han säger att det är svårt att få förbundets propagandamakare att med ens göra det motsatta, det vill säga att hjälpa arbetare som är illa ute.

Själv har Han fått ihop en lång lista över förbundsrepresentanter som han kontaktar och försöker ge råd åt när en arbetskonflikt har brutit ut någonstans i Kina. Han har roligt åt att han på så sätt indirekt hjälper presidenten Xi.

Ett häfte med information.
Han har samlat ihop tusentals kontaktuppgifter till representanter för Kinas officiella fackförbund. Det unika nätverket täcker hela landet. Ett häfte med information. Bild: Yle / Björn Ådahl Häften

– Jag vill göra det klart att Xi ingalunda är en verklig förkämpe för arbetarnas rättigheter. I stället vill han hjälpa dem av egenintresse för att stärka sitt grepp om makten, förklarar han.

Finland som exempel, viktigt frö

Trots alla motgångar ställer sig Han på lång sikt positivt till framtiden. Han är införsatt i de nordiska ländernas historia, och han får uppmuntran av den.

– Arbetarnas situation i Finland var inte precis rosig för hundra år sedan. Också i Finland tog det en lång tid att få till stånd förbättringar, påpekar han.

Han räknar med att det samma gäller för Kina. Han tror inte att han under sin egen livstid får se ett välfungerande kinesiskt fackförbund, men han vill i varje fall så ett frö till en sådan utveckling. Och han ämnar inte ge upp.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes