Hoppa till huvudinnehåll

Våga testa maskros och kirskål i köket!

Alessandra Sarelin plockar kirskål i sin trädgård.
Alessandra Sarelin har flera ätbara växter i sin trädgård. Alessandra Sarelin plockar kirskål i sin trädgård. Bild: Ida-Maria Sola Ätbara växter (icke-grönsaker),trädgårdsodling,vilda växter,trädgårdar,alessandra sarelin

Sommaren står för dörren och trädgårdarna grönskar. Det som många kanske inte vet är att man i både trädgård och skog kan hitta flera ätbara vilda växter.

Nässla, rölleka, kirskål och maskros är växter som lätt avfärdas som ogräs men egentligen är de näringsrika och goda i både sallader och på smörgåsen.

På försommaren gäller det att plocka blommor och nässlor medan det senare på sommaren finns gott om rallarros i naturen.

Både i trädgården och i skogen kan man lätt hitta många goda vilda växter. Men det gäller att se till att inga bekämpningsmedel använts och att miljön man plockar i är ren.

Kirskål plockas i trädgården.
Kirskål går att använda i många olika maträtter. Kirskål plockas i trädgården. Bild: Ida-Maria Sola kirskål,Ätbara växter (icke-grönsaker)

Alessandra Sarelin, expert på örter och vilda ätbara växter, berättar om vilka växter som går att använda i köket och var man kan hitta dem.

Hon tipsar också om maträtter som man kan tillaga med vilda växter och när det lönar sig att gå ut och plocka i naturen.

Läs också